SiD

Sesong 3 av Skam hjalp meg ut av skapet | Jonathan Gaathaug Nielsen

  • Jonathan Gaathaug Nielsen (19)

Si ;D-innlegg: Da jeg og mamma så på Skam sammen, sa hun plutselig: «Når skal du komme ut av skapet, da?». Da skjønte jeg hvor mye serien har hjulpet meg.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Ja, jeg er homofil. Er du som kjenner meg overrasket? Nei, jeg trodde ikke det.

Jeg har vært klar over at jeg er homofil siden 8. klasse på ungdomsskolen, men det er først nå, et halvt år etter at jeg har fullført videregående skole, at jeg tør å komme ut av skapet. Det kan jeg takke Skam for.

Det Skam har gjort er ubeskrivelig

NRK og Skam har gjort noe ubeskrivelig for meg, og sikkert mange andre som har vært i eller fortsatt er, i skapet. For å være i skapet er langt ifra lett. Til tider følte jeg at jeg ikke hadde noen å snakke med, og at jeg var helt alene.

Det var ingen som kunne hjelpe, ingen som kunne vite hvordan jeg hadde det fordi jeg ikke turte å si til noen at jeg var homofil.

Heldigvis vokste jeg av meg frykten for å fortelle det til vennene mine, men å komme helt ut har jeg ikke turt før nå.

Det er derfor Skam er blitt så viktig for meg. Det er bare så mye med Isak jeg kan kjenne meg igjen i. Å være i skapet er ensomt, deprimerende og ikke minst slitsomt. Man tør aldri å være seg selv fullt og helt i frykt for at noen skal finne ut at man liker det samme kjønn.

Ville vennene mine fortsatt se på meg på samme måte?

Det var bare så mye som stoppet meg fra å komme ut av skapet, og så mye som gikk igjennom hodet mitt. Det var så mye jeg ville få ut i løpet av ungdomsskolen og videregående, men jeg ikke turte i frykt for hva folk ville tenke og si om meg bak min rygg.

Ville vennene mine fortsatt se på meg på samme måte? Ville jeg bli en snakkis på skolen?

Kom guttene i klassen til å synes jeg var ekkel, eller tro at jeg så på dem i dusjen etter gym?

Det er bare så mye med Isak jeg kan kjenne meg igjen i.

Heldigvis er jeg over den fasen der jeg bryr meg om sånt. Nå får de som spør, det riktige svaret, og det kan jeg takke Skam og Isak for. For det var først etter at jeg hadde fulgt med på Isaks utvikling, at jeg turte å være 100 prosent åpen om det.

Som ham har jeg benektet det, latet som om jeg har likt jenter og gått fra å være livredd for at noen skulle finne det ut, til at jeg egentlig ikke bryr meg lenger.

Nå er følelsene mine kommet på film

Personlig har Skam hjulpet meg mye mer med å akseptere at jeg er homofil enn det noen politikere eller kjente LHBT-ere noen gang har. Det høres kanskje rart ut, men det betyr mye å kunne relatere seg til et fenomen som er så stort for folk på sin egen alder, og noe alle følger med på daglig. Til tider har jeg ikke greid å sette ord på følelsene mine, men med Skam har jeg ikke bare fått satt ord på dem – følelsene mine er også kommet ut som film.

Les også

Seks ungdommer skriver: Slik var det å komme ut av skapet

Da jeg og mamma så på Skam sammen, sa hun plutselig dette: «Når skal du komme ut av skapet, da? Du vet at hvis du kom hjem med en guttekjæreste, ville familien hatt samme reaksjon som Jonas hadde da Isak kom ut?» Da skjønte jeg hvor mye serien har hjulpet meg.

For jeg var ikke redd for at mamma skulle finne det ut lenger. Jeg benektet det ikke som jeg hadde gjort før.

Jeg synes ikke NRK får nok skryt for det de gjør for homofile som er og har vært, i min situasjon, for det er virkelig enestående.
Derfor sier det igjen: Takk, NRK. Takk, Skam. Dere hjalp meg ut av skapet.


Skam-feberen ruller over Norge igjen!

Her kan du lese mer:

Les også

  1. De kommer fra New Zealand, Angola og Filippinene. Hva har de til felles? De elsker Skam!

  2. Danske Pauline (22) og vennene tok «Oslobåden» for å dra på Skam-safari

Da sesong 3 startet tidligere i høst, inviterte vi seks ungdommer til å skrive om hvordan det var å komme ut av skapet. Les historiene her:

Les også

Victoria Karlsen (16): Jeg glemmer aldri meldingen jeg fikk av pappa


Podkast: Hva betyr det at Even er manisk?

Vi inviterte Si ;D-psykologen Jørgen Flor inn i studio for å svare på spørsmål om mani. Sist fredag fant Isak ut at Even er manisk, men betyr det at han ikke også kan være forelsket?

Du får svar på det og mer her:

Les mer om

  1. Skam
  2. LHBT
  3. Homofili