SiD

Er jeg unormal hvis jeg ikke er lykkelig? Krever jenter at gutter skal barbere seg nedentil? Hvordan kjennes en orgasme ut?

  • Vilde Bratland Hansen
    Vilde Bratland Hansen
    Journalist
Jeg har det ikke fælt, men kunne hatt det bedre. Er jeg unormal? Spør gutt (16).

Helsesøster Anne Bentzrød og sexologisk rådgiver og sykepleier Anders Røyneberg svarer i spalten Sex, psyke og ungdomsliv.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Lykkelig?

Hei. Læreren min snakket om at Norge er blitt kåret til verdens lykkeligste land.

Jeg kjenner meg nesten aldri lykkelig. Jeg føler meg egentlig mye ulykkelig, og jeg synes det er vanskelig med både damer, skole og pappaen min. Jeg har det ikke fælt, men kunne hatt det bedre.

Er jeg unormal? Tar gjerne i mot tips.

Gutt (16)

Livet går i bølgedaler. Noen dager og perioder er bedre enn andre. Slik er livet for alle. Lykke er vanskelig å måle fordi det er så forskjellig fra person til person.

Det som er sikkert for alle, er at livet ofte er komplisert og byr på både opp- og nedturer.

Noen ganger er det godt å leve, andre ganger vanskelig. Det du forteller om, er normalt.

De gode øyeblikkene i livet ditt kan kanskje kalles for lykke? Øyeblikk hvor du kjenner du har det gøy med en venn, når du er forelsket og får et kyss eller du oppnår gode resultater på det du holder på med? Kanskje noe av dette kan være lykke for deg?

Er målet å være lykkelig hele tiden, vil du bli ulykkelig, nettopp fordi konstant lykke blir et umulig mål. Du vil kanskje både feile og bli skuffet.

Det viktigste er at du har det bra med deg selv, så kan lykke være en bonus som kommer på toppen.

Vennlig hilsen Anders

Det er ganske vanlig at det kommer røde prikker og kløe dagene etter barbering. Det skyldes at huden blir irritert rundt hårsekken til de hårene som er kuttet, skriver Helsesøster Anne Bentzrød

Røde prikker etter barbering av kjønnshår

Hei! Da jeg barberte meg rundt penis, fikk jeg mange røde flekker/prikker på huden. Hva kan jeg gjøre?

Jeg lurer også på om jenter krever at gutter skal barbere seg nedentil.

Gutt (14)

Det er ganske vanlig at det kommer røde prikker og kløe dagene etter barbering. Det skyldes at huden blir irritert rundt hårsekken til de hårene som er kuttet. Noen ganger får man små kviser etter barbering. Da er det en liten infeksjon i hårsekken.

Det er ikke farlig og går som regel over helt av seg selv hvis du lar dem være helt i ro.

Hvis det ikke går over av seg selv, kan du smøre på en krem med bakteriedrepende effekt. Det får du kjøpt på apoteket uten resept.

Det er nok veldig ulikt hva jenter mener om gutter og barbering. Mitt råd til deg, er at du selv gjør det du trives med.

Husk også at hårene rundt kjønnsorganene har en funksjon. De skal blant annet skape litt mer luftlag mellom hud og klær, slik at det ikke blir så klamt.

Vennlig hilsen Anne

Dette svarte ungdom på spørsmålet «Synes du man skal barbere underlivet?»

Ja, det bør alle gjøre34.1% (3771 stemmer)
Ja, i alle fall jenter29.6% (3273 stemmer)
Nei16.9% (1866 stemmer)
Hæ er det en problemstilling?11.1% (1236 stemmer)
Annet? kommentér4.55% (503 stemmer)
Ja, i alle fall gutter3.54% (391 stemmer)
Antall unike stemmer totalt: 11236

Kilde: ung.no

Vold i kjæresteforhold

Hei.
Jeg har en kjæreste som jeg er veldig glad i, men han er kontrollerende, frekk og slenger en del dritt til meg. Han sier ofte at jeg er dum. Han kaller meg også for fitte og andre stygge ting .

Hvis jeg er ute sammen med andre venner, vil han alltid vite hvor jeg er. Han sender meg masse meldinger og blir kjempesur hvis jeg ikke svarer med en gang.

Han kan også være sur når jeg kommer hjem. Han kan dytte og holde meg hardt i armen.

Mine foreldre og venner råder meg til å komme meg bort fra ham. Samtidig ønsker jeg en forandring fordi jeg elsker ham, og tanken på å gjøre det slutt er så utrolig vond.

Jeg syns av en eller annen grunn synd på han og får dårlig samvittighet. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre.

Jente (17)

Er du i et forhold der du er redd, blir kontrollert, overvåket, holdt hardt i armen
og dyttet, er det vold.

Vold er både slag, spark, å holde noen hardt, dytting og lugging, men vold kan
også være psykisk.

Dersom du ofte er redd for kjæresten din og føler deg kontrollert eller blir truet, er du utsatt for psykisk vold.

Psykisk vold kan være like skadelig som fysisk vold. Hvis du opplever dette, er det viktig at du snakker med noen om det og får hjelp.

Venner og foreldre ser at det som skjer med deg, ikke er greit. Kanskje har du
fortalt dem litt, eller kanskje har de bare sett det selv. De vil deg vel, og rådet de gir deg om å komme deg bort fra ham, er et godt råd.

Det kan være vanskelig å komme seg ut av et forhold med en som er voldelig og kontrollerende. Det at du fortsatt er glad i ham, gjør det også vanskelig.

Men hvis du blir i forholdet når det er slik du forteller om, vil det ikke være bra for deg.

Velger du å prøve litt til, må du være tydelig på at du ikke aksepterer hans
oppførsel og stille krav til at kjæresten din søker hjelp slik at han greier å slutte helt med den negative og kontrollerende adferden.

Hjelp kan han få blant annet på Helsestasjon for ungdom der dere bor, eller hos Alternativ til vold som finnes mange steder i landet.

Ta vare på deg selv videre og ta gode valg for deg!

Vennlig hilsen Anne.

Jeg har hatt kjæreste i 8 måneder. Jeg er veldig glad i ham, men han er kontrollerende, frekk og han slenger en del dritt til meg. Jeg syns av en eller annen grunn synd på han og får dårlig samvittighet. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre, skriver jente (17).

Hvordan kjennes en orgasme ut?

Hei, jeg har sex med en gutt jeg kjenner og liker. Det er det godt og jeg slapper av, men er usikker på om det jeg får er en orgasme.

Det jeg får minner lite om det jeg hører andre beskrive, altså det er ikke så sterkt. Jeg har ikke så mye erfaring med onani og sex, så jeg lurer på om det er mulig at jeg gjør noe feil?

Jente (20)

Orgasme kan beskrives som en intens vellyst i kroppen. For mange er orgasmen selve høydepunktet ved sex, men sex kan også være godt uten.

Det at du har god sex med din partner, er et godt utgangspunkt for at du skal kunne ha bra seksuelle opplevelser, inkludert orgasme.

Selve orgasmen består av en serie rykninger og sammentrekninger i kjønnsorganet, noen kan få det i hele kroppen. Når en orgasme nærmer seg, stiger pulsen, du puster fortere, blir varm, og brystknoppene blir stive og harde.

Orgasme hos jenter varer ofte i 20 sekunder eller mer, hos gutter varer det ofte mellom 3 til 10 sekunder.

Det å utforske kroppen og onanere på egenhånd, vil øke din evne til å få orgasme.

Hvorfor, spør kanskje du? Får du ikke orgasme når du onanerer alene, vil du mest sannsynlig heller ikke få det med partner.

Bli kjent med deg selv, utforsk og stimuler klitoris, kjønnsorganet og resten av kroppen din. Finner du ut hva som kjennes godt, vil du øke mulighetene for å få orgasme, både alene og med din partner.

Jenter får sjelden orgasme bare ved å putte fingre, penis eller andre gjenstander opp i skjeden. Klitoris må stimuleres langvarig og sammenhengende over tid. Dette kan du gjøre selv eller i samarbeid med din seksualpartner.

Noen ganger kjennes orgasmen veldig intenst, andre ganger kjenner du mindre.

Forsøk å nyte det som er og la orgasmen komme når den kommer.

Lykke til med utforskningen!

Vennlig hilsen Anders


Lurer du på noe om sex, psyke eller ungdomsliv? Send inn spørsmålet ditt her.


Her ser du forrige ukes Sex, psyke og ungdomsliv-spalte:

Les også

Er jeg en mobber? Hvordan stopper jeg å ha ereksjon hele tiden? Kan jeg ha blitt gravid?

Les mer om

  1. Si ;D
  2. Ungdom
  3. Helse