SiD

Vis avsky mot nazismens etterkommere. De har blod på hendene

  • Anonym (18)

Jeg har selv fått beskjed om at nazistene holder på med plakat-aksjon i Bergen sentrum i samme øyeblikk som jeg er der for å ha det kjekt med venner. Da føler jeg meg utrygg, skriver Anonym (18), som selv har tatt bilder av plakatene. Foto: NTB Scanpix/Privat

Si ;D-innlegg: Jeg synes det er skremmende at disse menneskene får vandre rundt i Bergen midt på lyse dagen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Mange tar turen inn til Bergen sentrum på tampen av sommeren. Folk skal ha nye sko, påfyll av favorittparfymen eller få i seg dagens dose softis. Alle vandrer rundt i sin egen boble. Opptatt med sitt.

Men for mange av oss er ikke sentrum lenger den idylliske, trygge plassen vi husker den som.

Jeg snakker om faktiske nazister

Senest i april aksjonerte nynazister i byen vår.

Jeg snakker ikke om ekstreme FrP-ere som hater muslimer eller om sinte nettroll du finner i kommentarfeltene. Jeg snakker om faktiske nazister.

Mennesker som hater jøder, muslimer, LHBT-personer, sosialister, kommunister og handikappede. Folk som hyller Hitler på hans bursdag, som benekter at holocaust noen gang skjedde.

I flere tiår etter krigen holdt disse menneskene seg skjult her i Norge, men nå har de organisert seg i en organisasjon som de kaller «den nordiske motstandsbevegelsen».

Folk fra denne organisasjonen henger opp plakater og klistremerker, de deler ut flyveblader og brenner pride-flagg. Et medlem av denne organisasjonen tok også livet av en mann i Finland ved å gi ham et kraftig spark mot hodet.

Må vende blikket utover

Jeg synes det er skremmende at disse menneskene får vandre rundt i Bergen midt på lyse dagen.

Jeg har selv fått beskjed om at de holder på med plakat-aksjon i sentrum i samme øyeblikk som jeg er der for å ha det kjekt med venner. Da føler jeg meg utrygg. Klumpen vokser i halsen på meg.

Så kjære, vakre bergensere som jeg elsker så høyt: selv om jeg vet at dere helst vil nyte de få soldagene vi har igjen, oppfordrer jeg dere til å vende blikket utover av og til.

Vit hva som foregår i Bergen, i Norge og i resten av Norden. Vis at vi ikke vil se noe av dette.

Kanskje føler du deg ikke truet av bevegelsens fæle ideologi, men du har garantert bekjente som gjør det. Vis dem solidaritet og støtte. Og vis avsky mot nazismens etterkommere. De har blod på hendene.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D
  2. Nazisme