SiD

Anerkjenn de usynlige samfunnsbidragene | Ole Kristian Lona Moa

 • Ole Kristian Lona Moa (17 år)

Fordommer ødelegger norske elevers karrierevalg, yrkesstoltheten til norske fagarbeidere, og bransjene samfunnet kommer til å være avhengig av i årene som kommer, skriver Ole Kristian Lona Moa (17). Foto: Bannafarsai_Stock / Shutterstock / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: Det er mange som jobber i tungindustrien. Hvis politikereliten ikke anerkjenner disse arbeidsfolkene, er jeg redd vi får en sterk politikerforakt også her i landet.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg heter Ole, går yrkesfag og følger ivrig med i samfunnsdebatten.

Jeg følger for eksempel med på den politikerforakten og høyrepopulismen som viser seg i verden i dag. Jeg frykter at den samme politikerforakten skal komme til Norge og tære på den fantastisk høye tilliten vi er velsignet med i det norske samfunn.

Store skiller mellom yrkesfag og akademia

Ole (17) går elektrofag på videregående skole. Foto: Petter Schefte Myran

Jeg går elektrofag på videregående skole. Jeg vil bli lærling og jobbe innenfor bransjer godt kjent med fordommer mot praktiske yrker. Fordommer man gjerne ser allerede på skolen, med store skiller mellom de akademiske studieretningene og de mer praktiske, yrkesfaglige studieretningene.

Skolepolitiske organisasjoner og organer som Elevorganisasjonen og fylkeskommuner rundt om landet anerkjenner at disse fordommene eksisterer og jobber hardt for å fjerne dem. Respekt til dem for det. «Yrkesfagenes år 2018» skal fokusere på stolthet for yrkesfag og viske ut gamle skiller og upassende bilder.

Oversett av politikerne

I et innlegg i Klassekampen 14. september, og på NRKs Dagsnytt 18 samme dag, problematiserer Mímir Kristjánsson at mange fagarbeidere føler seg oversett av politikereliten. På Dagsnytt 18 blir han møtt av stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde, som dessverre ikke gir inntrykk av å forstå hvorfor utsagnet «De tunge industrijobbene er for alle praktiske formål ikke i Norge lenger» er problematisk.

Det er tross alt mange som jobber i disse tunge industrijobbene, og dersom politikereliten ikke evner å se disse arbeidsfolkene, er det skremmende.

Hvis dette er en utvikling som får fortsette, frykter jeg at enda flere nordmenn vil føle seg oversett av politikerne, og at vi vil få en politikerforakt lik den vi ser i flere land rundt oss. Det er ingen er tjent med.

Gjensidig avhengighet

Det er ikke nok at politikere poserer på bilder med fagarbeidere for å gi inntrykk av å være forståelsesfulle og folkelige. Nå må voksne og barn legge fordommer til side og oppdatere bildet de har av de yrkene de selv ikke omgås daglig. Man kan fort oppdage at både akademikere og praktikere kan være bra folk.

Les også

Da vi spurte yrkesfagelever om hvordan vi kan få færre til å droppe ut, var svarene urovekkende like

Slik kan vi etablere en gjensidig respekt mellom nordmenn på tvers av yrker og sette en stopper for fordommer som ødelegger både for norske elevers karrierevalg, yrkesstoltheten til norske fagarbeidere og bransjene samfunnet kommer til å være avhengig i årene som kommer.

Det er på tide å bygge et samfunn som inkluderer alle, og der alle kan være stolte over jobben de gjør for fedrelandet. Vi er tross alt avhengige av hverandre, alle sammen.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Yrkesfag
 2. Politikk
 3. Industri

Flere artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Yrkesfag er ingen lekeplass for skolelei ungdom

 2. SID
  Publisert:

  Studiespesialiserende burde avskaffes

 3. KULTUR
  Publisert:

  Knut Olav Åmås: Norge har forelsket seg litt for mye i utdanningsrevolusjonen og klassereisene

 4. SID
  Publisert:

  De kan si «å ja, du går yrkesfag», som om jeg er dum

 5. SID
  Publisert:

  Rådgivere, få nesen opp fra gamle informasjonshefter!

 6. SID
  Publisert:

  – Å gå elektrofag er det beste valget jeg har tatt