«Jesus saves», sto det på det ene banneret. Et eller annet i meg gikk i knas.
- Anders Kjøllesdal Hansen (20)Teologistudent
Som teologistudent, men først og fremst som kristen, kjenner jeg at raseriet mot urett bobler frem, skriver innsender Anders Kjøllesdal Hansen (20). Foto: Jim Bourg / Reuters
Som kirke må vi erkjenne at flere av de som stormet kongressen, er mennesker med samme tro som oss.
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Det er grusomt å se på det som har skjedd i Washington de siste dagene. Som de fleste nordmenn sitter jeg med åpen munn og forstår ikke hvordan noe som dette kunne skje. Jeg retter pekefingeren mot Trump og rister på hodet.
Så ser jeg et banner inni folkemengden hvor det står «Jesus saves», og det er et eller annet i meg som går i knas.
Som teologistudent, men først og fremst som kristen, kjenner jeg at raseriet mot urett bobler frem. Jeg kan ikke sitte å se på lenger.
Samme underliggende problem
Som kirke må vi erkjenne at flere av de som stormet kongressen, er mennesker med samme tro som oss. Mennesker som på forkastelig vis misrepresenterer og misbruker navnet Jesus for å støtte det som blir omtalt som en terroraksjon.
Det er lett for oss nordmenn å avskrive denne hendelsen som noe som foregår langt borte. Men faktum er at hatpratet, rasismen og konspirasjonsteoriene som motiverte opprøret, også finnes i Norge, som Mímir Kristjánsson påpekte i Debatten i NRK torsdag.
Dette er ikke en enkelthendelse som aldri kommer til å gjenta seg. Det er et symptom på et menneskelig problem, ja, dypest sett, det menneskelige problemet. Hvordan kan vi leve sammen med mer enn bare toleranse, men med forståelse og virkelig fred?
Anders Kjøllesdal Hansen (20) er teologistudent. Foto: Privat
Hva er frihet?
Det som skjer i USA, er ikke at den nye kongen kommer for å frigjøre landet. Det er ikke Jesus. Det er den nye Cæsar. Det er ikke det lovende land, det nye Jerusalem. Det er det nye Rom(a). Vi som kirke er nødt til å ta ansvar og vise mennesker forskjellen.
Hva er det vi bygger samfunnet vårt på? Holder det i møte med kriser? Hva er virkelig frihet? I en av videoene som ble vist på Dagsrevyen 7. januar, kan du høre en av opprørerne rope «Freedom, this is freedom!»
Det siste spørsmålet – hva er virkelig frihet? – er vi nødt til å stille oss, både på et politisk, filosofisk og religiøst plan. Det som skjedde 6. januar, er nemlig ikke frihet, det er anarki. Skal vi ha ekte frihet, trenger vi noe som rører ved alle deler av det å være menneske.
Trump-supportere stormet den amerikanske Kongressen 6. januar. Foto: Shannon Stapleton / Reuters
Anerkjenne egen utilstrekkelighet
Det kristne håpet forteller om en frihet fra undertrykkende herskere, fra verdens lidelse og fra menneskets dypeste problem – seg selv. Det kan bare skje når en retter fokuset vekk fra seg selv – ikke i fornektelse, men i anerkjennelse av sin egen utilstrekkelighet – og opp mot Guds ønsker og potensiale. For enkeltmennesker og samfunn, for denne verden og for evigheten.
Dette er mitt bidrag og syn, men jeg vil gjerne høre ditt også. Jeg tror det er den eneste måten vi alle kan erfare virkelig forståelse, virkelig fred og virkelig frihet.
Les også:
Forskjellsbehandlingen er slående
Trump erkjenner nederlag: – Å være deres president har vært mitt livs største ære
13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.
Relevante artikler
En mer forsiktig Trump. To ministre har gått av. Dette har skjedd etter stormingen av Kongressen.
Ti tegn på at Trump ville kuppe makten
Trump sa to viktige ord. Da følte mange av tilhengerne hans at han dolket dem i ryggen.
Vi var begge veldig syke. Opplevelsen gjorde oss til venner for livet.
USAs omdømme har falt i grus. – Ingen skjønner hvem amerikanerne er lenger
Trump ønsket et siste slag om makten. Syv spørsmål og svar om kaoset i USA.