Nå er vi klare for klima i Lima

Noen av årets delegater samlet før avreise til Lima. Fra venstre: Torkil Dyb Remøy (27), Lage Nøst (23), Elna Bastiansen (27), Håvard Aagesen (23), Kaja Irene Mathisen (22), Jonathan Lindholt (26), Ingrid Kleppenes Verne (24), Frida Liv Bjørn-Hansen (21), Live Brathovde (23) og Are Einari Skau (24).

De neste to ukene samles 5.000 mennesker fra hele verden i Lima, hovedstaden i Peru. Vi er en gjeng klimainteresserte norske ungdommer som skal være med på moroa.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Leonardo DiCaprio, Natur og Ungdom, KFUK-KFUM Global, Changemaker, Tine Sundtoft, Spire, stortingspolitikere og LNU er blant deltakerne. Du har sikkert allerede skjønt at dette har noe med klima å gjøre. Forrige gang norsk media skrev noe fra Sør-Amerika var under fotball-VM i Brasil.

Denne gangen er det ikke Messi som skal sette ballen i mål, men Christiana Figueres, leder av FNs klimakonvensjon, som skal få alle landslagene bestående av forhandlere og ministre, til å spille sammen.

Forhandler om fremtiden

Det som skjer i Lima de neste to ukene, er kort fortalt at FN har kalt inn til forhandlinger om hvordan verden sammen skal klare å begrense våre klimagassutslipp slik at temperaturen ikke stiger mer enn to grader. Dette er viktig fordi økte temperaturer fører til mer ekstremvær, mindre mat og et uforutsigbart klima.

Planen er at alle land skal møtes i Paris om et år og skrive under på en avtale om blant annet utslippskutt og klimatilpasning. Hvor mye hvert land skal bidra, avhenger av hvor mye de har forurenset før og hvor rike de er.

Ikke mye fairplay

Planen virker ganske grei: De som har laget sølet vasker opp. Men hvis du trodde idrett mangler fairplay, kan du ta deg en tur på klimatoppmøtet. De rike landene vil kutte litt, men ikke nok, og de fattige landene vil ikke kutte i det hele tatt siden det ikke var deres feil at de rike landene har forurenset så mye.

Så hva skjer hvis det ikke blir noen klimaavtale? Du har kanskje sett værmeldingen for 2050, og tenker at det blir sjukt varmt og ganske stress. Men det er ikke slik at hvis ikke alle kutter utslipp, så gjør ingen det. EU har ganske bra klimapolitikk, Norge sin er ikke så verst, hvis den bare ble gjennomført. USA og Kina inngikk nettopp en klimaavtale med hverandre, og solkraft er billigere enn kull— og gasskraft i Texas. Poenget med en avtale som gjelder alle er å være sikker på at utslippskuttene blir store nok og at fordelingen blir mer rettferdig.

Du kan være med!

De to neste ukene er vi i Lima for å spre ordet om klimaforhandlingene, Norges innsats og annet juicy klimanytt. Vi har jevnlige oppdateringer på Si ;D sin nettside og vil fortelle dere om alt som skjer. Vi kommer dessuten til å minne de norske forhandlerne og klima-og miljøminister Tine Sundtoft om hva norsk klimapolitikk er, og jobbe for at den blir bedre.

Det skulle strengt tatt ikke vært nødvendig å minne regjeringen om sin egen politikk, men de glemte jo klima da de lagde statsbudsjettet, så det er greit å være på den sikre siden.

Les oppdateringer fra de norske ungdomsdelegatene på sid.no de neste ukene .

Her kan du lese f lere klimarelaterte innlegg: