SiD

Vi dropper ikke nynorsk for livsmestring | Tord Jæger

  • Tord Jæger (19)
Jeg får ikke selv spesielt gode karakterer i nynorsk-faget, men det er fortsatt mer enn nok å kjempe for, skriver Tord Jæger (19).

Si ;D-innlegg: Ingen som kan forstå en dialekt, eller et annet språk, har vel noen gang sett på det som noen ulempe?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Onsdag 8. februar leste jeg et Si ;D-innlegg som tok opp hvor vidt sidemål, for de fleste nynorsk, burde byttes ut med det forfatteren anså som viktigere: livsmestring. Jeg får ikke selv spesielt gode karakterer i nynorsk-faget, men det er fortsatt mer enn nok å kjempe for. Det er nemlig ikke nynorsk alene som er så viktig, men nynorsk i det helhetlige bildet.

Hvis planen er å droppe nynorsk, må dere gjennom meg først

For det å fjerne nynorsk som fag, er å fjerne en grunnpilar for samhold og forståelse. Nynorsk er et språk, og derfor også en del av å være menneske – for 15 prosent av oss, faktisk. Nynorsk som fag bidrar til at vi innad i landet kan forstå hverandre bedre, samtidig som det er basert på et rettferdig læringssystem, der majoriteten og minoriteten lærer hverandres offisielle målform.

Selvfølgelig ser jeg på faget livsmestring som noe utrolig positivt og ikke minst nyttig i norsk skole.

I livsmestring handler opplæringen om hvordan en skal få bedre selvinnsikt og selvfølelse. Om opplæring innen dette skaper en bedre hverdag, minsker risikoen for psykiske plager eller rett og slett gjør en til et bedre menneske, ser jeg ikke noen grunn til ikke å innføre det så raskt som mulig.

  • Guro Stordrange (22) prøver å ta knekken på påstandene:Sidemålsdebatten er fylt av kunnskapslause påstandar om nynorsk.
Nynorsk er også livsmestring, skriver Tord Jæger (19).

Men hvis planen er å droppe nynorsk til fordel for det, må dere gjennom meg først.

Det siste vi må gjøre, er å se på nynorsk som unyttig

Om livsmestring skal innføres, noe jeg så absolutt er for, hvorfor kan vi ikke innføre livsmestring i gymmen, og dermed slå to fluer i én smekk? Det er allerede et ønske om mer gym i skolehverdagen. Gymtimene handler ikke bare om å løpe og kaste ball, men også om å snakke om kroppen og hva som skjer med den.

Det siste vi må gjøre, er i alle fall å se på nynorsk som noe så unyttig at vi bare skal glemme det

Det siste vi må gjøre, er i alle fall å se på nynorsk som noe så unyttig at vi bare skal glemme det. Nynorsk er også livsmestring, det hjelper oss å kommunisere. Ingen som kan forstå en dialekt, eller et annet språk, har vel noen gang sett på det som noen ulempe?

Jeg – som selverklært skribent – ser i alle fall på det som enda en måte å nå ut til folket mitt på.Lytt til podkast-episoden vår om unge og skolepress!

Er videregående virkelig så ille, eller er dagens unge bare en gjeng med sutrepaver? Lederen i Sosialistisk Ungdom ønsker å innføre opptaksprøver og intervjuer, i stedet for bare karakterer når man søker høyere utdanning. Er det så lurt? De andre i panelet er skeptiske.

Hør den med ett klikk her:

Les også

Her kan du høre alle Si ;D-podkastene!


Slik blir du podkast-abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her

Les mer om

  1. Nynorsk
  2. Språk
  3. Skole
  4. Dialekter
  5. Ungdom