SiD

Nei til bompenger – fra et venstresideperspektiv | Eline Rose Schmidt Lund

 • Eline Rose Schmidt Lund (21)
  Eline Rose Schmidt Lund (21)
  Leder, Kristiansand Sosialistisk Ungdom

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Global oppvarming må ikke bli omgjort til et individuelt problem, som vanlige folk får skylden for.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Altfor lenge har høyresidens argumenter fått dominere mot-siden i bompengedebatten. Jeg vil gi en appell mot å bygge ut flere bomstasjoner fra et venstresideperspektiv.

Som sosialist er klima og miljø en ekstremt viktig sak for meg. For å gjennomføre det grønne skiftet må radikale tiltak tas i bruk. Likevel står jeg mot bomringene.

Bompenger er en flat avgift. Det betyr at alle, uavhengig av inntekt og formue, betaler akkurat like mye for å kjøre gjennom en bomring.

Jeg forstår at ideen er at de som står for de største utslippene, skal betale mest. Men denne logikken erkjenner ikke at folk i praksis har ulike pengemessige utgangspunkt. Det er de med dårligst råd som rammes hardest.

Rettferdig fordeling

Heller enn å innføre «straff» mot bilister burde fokuset flyttes til å bygge ut det kollektive tilbudet som gjør det enklere å velge grønt og miljøvennlig.

Les også

Bompengemotstanden er en skam for Norge, mener Simen Bondevik

Det er helt avgjørende at global oppvarming ikke blir omgjort til et individuelt problem, som vanlige folk i egenskap av å være forbrukere får skylden for. Det skal være staten og fellesskapets rolle å sikre gode, grønne alternativ for biltransport.

Foto: Privat

Arbeidsfolk skal ikke straffes økonomisk for å måtte ty til bilen når ofte kollektivtilbudet er dyrt og mangelfullt.

Men hvor skal disse pengene hentes fra, hvis ikke fra bomstasjoner? Svaret er enkelt. Vi trenger en mer rettferdig fordeling av byrder og goder i samfunnet vårt, en skatting av utslipp som legger ansvaret der det hører hjemme.

Absurd ansvar

I dag står 100 transnasjonale selskaper for 71 prosent av alle utslipp. Å gi enkeltpersoner ansvaret for å løse krisen ved å sette hovedfokuset på små endringer i egen livsstil, er helt absurd.

Selvsagt er reformer og tiltak enkeltpersoner bidrar med, viktige. Men dette kan ikke være der vi slutter og sier oss fornøyd. Vegetarisme og resirkulering er ikke nok til å stoppe klimaendringene alene.

Vi trenger mer enn små justeringer av det kapitalistiske system, som styres av profittmotiver og setter økonomisk vekst over alt annet. Vi trenger et systemskifte, hvor mennesker og natur prioriteres over penger.


Lese mer om bompenger?

Les også

Raymond Johansen taper velgere til bompengepartiet FNB i Groruddalen. Slik skal han vinne de tilbake.

Les også

Kjære bompengemotstandere. Skjerp dere! skriver Christine Evjen


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

 1. Bompenger
 2. Klimapolitikk
 3. Klimaendringer

Relevante artikler

 1. SID

  Vi unge ønsker oss vindmøller

 2. SID

  Det er ingenting «internasjonalt» ved å fortsette å satse på olje

 3. SID

  Jeg har vært klimaaktivist i seks år, men aldri vært så provosert som nå

 4. SID

  Det er ansvarsløst å stenge oljekranen over natten

 5. SID

  Vi kan og bør klare oss med mindre forbruk

 6. SID

  Jeg er utrolig lei av å høre løgnen om at klimastreikerne ikke kommer med løsninger