Julekalender 5. desember: «Bruk sinnet ditt til noe positivt»

  • Sondre Mulongo Nystrøm (25)
En vond hendelse i 8. klasse ble til et stort vendepunkt i livet mitt, skriver Sondre Mulongo Nystrøm (25).

«Jeg hater sånne apekatter som deg!» ropte mannen. Det jeg bestemte meg for da jeg kom hjem, har gjort meg til den jeg er i dag.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Årets julekalender har tema «livsvisdom fra ungdommen». Dagens luke er skrevet av Sondre Mulongo Nystrøm (25) fra Øyer.


En vond hendelse i 8. klasse ble til et stort vendepunkt i livet mitt. Det var høst og klassen min hadde vært på telttur på Våssjøen. Turen hadde vært lang, men morsom, og jeg var virkelig klar for å komme meg hjem i en god seng.

Bussen stoppet ved Øyer ungdomsskole. Klokken var 16, og skolen var fortsatt åpen fordi man kunne få leksehjelp. Jeg satt ute ved gjerdet på parkeringsplassen og ventet på at mamma skulle hente meg.

«Jeg hører ikke til i Kenya, heller»

Jeg snur ryggen til ham, tenker at han er ikke verdt oppmerksomheten, skriver Sondre Mulongo Nystrøm.

Tiden gikk sakte, og det føltes som en evighet. Plutselig kommer tre jenter som jeg kjenner, bort til gjerdet hvor jeg står. Jeg hilser, og de hilser tilbake. Det kommer så en mann bort til jentene, jeg tipper han er i midten av 20-årene.

Han holder rundt den ene jenta, og så ser han på meg og begynner å skrike utallige krenkende utsagn:

«Stygge svarting, hvorfor er du her?»

«Jeg hater sånne apekatter som deg! Hører du meg eller?!»

Jeg snur ryggen til ham, tenker at han er ikke verdt oppmerksomheten. Jeg skal ikke gi ham den makten og tilfredstillelsen av at han er bedre enn meg.

Les også

Julekalender 3. desember: «Hva gjør deg glad? spurte han. Det ble et av de største vendepunktene i mitt liv.»

Men han slutter ikke. Gjentar seg selv, skriker ordene, og noen av jentene rundt ham ler.

Hun han holder rundt, prøver å si «slutt», men det stopper ikke. Tårene mine presser på, smerten i brystet kniper mer og mer. Jeg lukker øynene og tenker: «Er det slik at jeg ikke hører til her? Men hvis jeg ikke hører til her, hvor skal jeg dra? Jeg hører ikke til i Kenya, heller.»

Den jeg er i dag

I dette øyeblikket bestemte jeg meg for å lære mer om mine kenyanske røtter og ikke holde inne alt sinnet jeg hadde for dem som sa stygge ting til meg.

Jeg ville være en glad person og hyggelig mot alle, men jeg ville også ha det bra med meg selv. Så jeg tok en prat med mamma om å bruke dette sinnet til noe som ville hjelpe meg i livet, heller enn å ødelegge meg selv gjennom å ty til de letteste løsningene og ta igjen.

På grunn av denne opplevelsen kom jeg i kontakt med meg selv på et dypere nivå. Følelsesmessig gjennom musikken og fysisk gjennom friidretten.

Det har gjort meg til den mannen jeg er i dag. En som jeg kan være stolt av å kalle Sondre, også kjent som Sondrey.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.