Filmsuksessen «Parasitt» er en seier for filmbransjen | Tor Erik Stubsjøen Martinsen

  • Tor Erik Stubsjøen Martinsen (20)
9. februar ble Oscar-utdelingen holdt for 92. gang. sør-koreanske Parasitt ble den stor prisvinneren med fire Oscar-priser. Bong Joon-ho som regisserte filmen, fikk blant annet prisen for «Beste regi» .

Oscar-vinneren Parasitt har slått ned språkbarrerier og samlet et bredt og voksent publikum over hele verden. Det er gledelig.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Parasitt stakk av med fire gjeve Oscar-priser 9. februar, blant annet for beste regi og beste film. Det er den første ikke-engelskspråklige filmen, som var vunnet Oscar for beste film. Ikke bare var det historisk, men det vil nok også stå igjen som et vendepunkt for både kinokulturen og Oscar-akademiet.

Suksess-effekten

Det produseres tusenvis på tusenvis av spillefilmer hvert år. At Bong Joon-hos sørkoreanske dramathriller Parasitt klarte å kave seg ut av høystakken, og vinne både Gullpalmen i Cannes og Hollywoods gjeveste pris, er mildt sagt imponerende.

Det er selvsagt en naturlig forklaring, med både momentum og en omfattende priskampanje, men utenlandske filmer har ingen god merittliste når det kommer til Oscar-gull.

Tor Erik Stubsjøen Martinsen (20) mener hyllesten av den Sør-Koreanske filmen Parasitt under årets Oscar-utdeling er et vendepunkt i filmbransjen.

Jeg kan være en smått pretensiøs filmkjenner og si at Oscar-priser ikke har noen betydning i dagens transnasjonale filmbransje. Det er til dels riktig fordi akademiet kan på ingen måte diktere en films kvalitet. Kunst er til syvende og sist subjektivt.

Likevel har Oscar-prisene en betydning i et økonomisk perspektiv. En pris gir effekt på salg og billettinntekter, og det er tross alt penger som råder når nye filmprosjekter skal velges og vrakes.

Større filmverden

Når akademiet gir den gjeve statuetten til sørkoreanske Parasitt, er det et tydelig signal om at du ikke trenger en gjennomsyret Hollywood-produksjon for å vinne gull. Det kan gi et forsterket håp til internasjonale filmskapere om at den globale filmscenen ikke er forbeholdt hvite amerikanere. Den er for alle, uansett hvor i verden du kommer fra.

For det lages gode filmer, også utenfor USA og England. Banebrytende filmer. Svensk-georgiske I morgen danser vi, franske Portrett av en kvinne i flammer, polske Corpus Christi og syriske For Sama er eksempler på utenlandske filmer fra 2019, som har rystet og utfordret det tradisjonelle filmbildet, og de har et helt kritikerkorps bak seg.

Velg noe nytt!

Problemet er at ingen går og ser dem. De vil heller se Fast and Furious 8 eller Star Wars: The Rise of Skywalker. Dette er kommersielle filmserier som kanskje ikke har så mye originalt å komme med.

Forhåpentlig kan publikumsfavoritten Parasitt endelig snu denne
trenden, med fire anerkjente Oscar-statuetter i ryggen. For prisdrysset var ikke bare en seier for Sør-Korea, det var en seier for hele det internasjonale filmsamfunnet.

Så neste gang du skal på kino, og må velge mellom den ørtende Avengers-oppfølgeren og den dere franske filmen fra Arthaus, tenk deg ekstra godt om. Kanskje er din neste favorittfilm fra Frankrike? Eller Brasil? Eller kanskje Sør-Korea?

Les også: