SiD

Satiriks, Thomas Teige, Natur og Ungdom, hva i all verden var det dere tenkte på? | Ella Emilia Andresen Rief

 • Ella Emilia Andresen Rief
  16 år

Komiker Thomas Teige utgir seg for å være regjeringspolitiker foran Stortinget under klimastreiken. Han lovet ungdommene gyldig fravær og å stoppe oljeproduksjonen. Foto: Skjermdump: NRK Satirisk på ekte

Si ;D-innlegg: Spoiler alert: Ingen lo. Ingen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Fredag hadde tusenvis, titusenvis av unge, engasjerte mennesker stilt seg opp foran Stortinget for å demonstrere. For å skrike. For å brøle. For å bue på late politikere og heie på andre engasjerte ungdommer.

Og så kommer du, Satirisk-komiker Thomas Teige. I flott dress. Jeg mente jeg kjente deg igjen fra et sted, men jeg klarte ikke sette fingeren på fra akkurat hvor. Men jeg hadde en liten følelse av at du, du kom ikke fra Stortinget.

Men akk, dette er vel en av de få tingene som beviser at vi som sto og streiket i dag, fortsatt er unge: optimismen, som ennå ikke er blitt knust fullstendig, brøt igjennom.

Folk gråt, jeg gråt

Debattanten under klimastreiken 22. mars Foto: Privat

Da du sa dette:

«Vi i regjeringen må vise handlekraft. Fra og med i dag blir det endringer: Regjeringen lover å doble budsjettet til klimabistand. Vi lover å stoppe all oljeleting, og 1. juni 2032 stenger vi kranen og stopper all oljeproduksjon i Norge».

Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har hørt slik jubel før. Jeg så på vennene mine. Var dette tull? Dette måtte være en drøm. Jeg kløp meg i armen, og jammen var det ekte. Folk gråt, jeg gråt. Jeg skrek og hoiet og gråt, og jeg kunne ikke tro at dette var virkelig.

Kunne det være virkelig? Er ikke dette for godt til å være sant? sa en liten stemme helt bakerst i hodet. Men den ble overdøvet av den fortsatt så unge optimismen.

Fra lykketårer til skrik

Og jubelen nådde en overdøvende desibel da du, Thomas Teige, forkynte at vi til og med ikke fikk fravær. Det hele ble komplett med et banner hengende fra en bygning. Med bilde av Erna Solberg selv.

Dette banneret av Erna Solberg ble sluppet ned for å forsterke Satiriks-komikerens budskap. Foto: Stein Bjørge

Og du gikk av scenen til øredøvende applaus fra 15.000 ungdommer som akkurat hadde fått igjen troen på menneskeheten.

Og i 10 minutter skinte solen, vi sang og danset og livet var bare herlig. Det hadde funket, vi hadde klart å omvende politikerne! En tilstand jeg nesten ikke kan beskrive i etterkant, et slags lykkerus-vakuum.

Jeg klemte vennene mine, og vi gråt, vi tutet av glede. Sendte meldinger i hytt og gevær, med to ord: «VI VANT!»

Foto: Stein Bjørge

Så var øyeblikket over, idet konferansieren kom frem og sa at det var en spøk. For å vise at regjeringen selv aldri hadde sagt eller gjort noe sånt. En spøk.

Spoiler alert: Ingen lo. Ingen.

Og mine tårer, mine lykketårer ble kvalt i et sønderknust skrik. Jeg skrek. Fordi hele lykken og alt jeg hadde følt de siste 10 herlige minuttene, ble krøllet sammen som et stykke papir og kastet i søppelet. Og gledestårene mine ble til bitre, sinte, triste, og ikke minst skuffede tårer.

Les også

Ungdomsforsker: – Klimastreiken kan prege en hel generasjon

Ingen skam

Det du gjorde var, å spille på optimismen til 15.000 engasjerte barn og unge. Du utnyttet oss og all optimismen vi hadde i oss. Og latter, jubelbrøl og gledestårer ble erstattet med banning, buing, skrik og ekte tårer.

Ekte, triste tårer trillet nedover kinnene mine som en foss. Jeg kan med hånden på hjertet si: Jeg har aldri vært så skuffet.

Så da vil jeg spørre dere: Eier dere i Satiriks, eller du, Thomas Teige, ingen skam i livet? Tenkte dere dere virkelig ikke om to ganger før dere bestemte dere for å utnytte engasjerte mennesker? Engasjerte BARN.

Det skal dere ha, da. Det funket. Vi ble veldig sinte etter det. Vi skrek og bannet og buet og ropte og hoiet og viste bannefingeren unisont mot Stortinget. Men det var ikke bare til politikerne.

Det var til deg også, Thomas Teige.


Les også disse sakene:

Les også

Det er ikke første gang programmet får kritikk: «Satiriks-komiker måtte forlate NRK-studio etter å ha bannet og kjeftet»

Les også

Lokal Frp-topp knyttet ungdommers miljøengasjement til nazipropaganda

Les også

Fædrelandsvennen og Dagen lurt til å trykke utdrag av Breiviks «manifest»


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Streik
 2. Natur og Ungdom
 3. Klima
 4. Global oppvarming

Relevante artikler

 1. SID

  Streikerne fremstiller det som om politikerne ikke bryr seg. Da kan man ikke bli tatt på alvor.

 2. SID

  Voksne som hetser ungdom, er også redde for klimaendringer

 3. KULTUR

  NRK trekker «jødesvin»-vits

 4. A-MAGASINET

  Oljeminister Tina Bru har alltid med seg en lammende nervøsitet

 5. A-MAGASINET

  Marian (32) er den første med hijab på Stortinget: – Jeg håper det gjør at vi får flere som tør å bryte barrierer

 6. A-MAGASINET

  Vi tok alt for gitt. Så kom en torsdag i mars.