SiD

De er konstant online - nå blir det «digital avrusning»

 • Ingvild Berg

Si ;D-kommentator Agnes Viljugrein (17) og praksisvikar Ali Iqbal Tahir (21) skal være uten mobiltelefon og PC i en uke. Følg deres håndskrevne notater og polaroidbilder på Si ;D, og bli med på prosjektet ved å svare på meldingen øverst i saken.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Nylig kunne vi lese at flere unge er lei av å sløse bort tid på sosiale medier og vil hoppe av den digitale karusellen. Agnes Viljugrein (17) og Ali Iqbal Tahir (21) er ikke blant disse. De er så å si konstant pålogget og har det helt fint med det. Og nettopp derfor ville vi utfordre dem til å ta en digital pause. Vil de klare seg i en uke uten mobiltelefon og PC? Og hva vil de fylle tiden med? Du kan følge rapportene på Si ;D, selvfølgelig skrevet for hånd. Nedenfor kan du blant annet lese om hvordan ungdommene forbereder seg til en totalt digitalfri uke.

- Hvor avhengig er du av å være pålogget?

Agnes: Helt latterlig avhengig! Jeg er konstant online og tilgjengelig og sjekker mobilen hele tiden. Det forstyrrer meg fra å delta ordentlig i samtaler og distraherer meg masse.

Ali: Jeg liker ikke å bruke ordet avhengig, men jeg sier jeg er tiltrukket av internettet og smarttelefonen min. Det er blitt en naturlig del av min hverdag. Det er det første jeg sjekker når jeg våkner på morgenen og det siste jeg sjekker før jeg sovner med smarttelefonen i hånden.

På Si ;D kan du følge Ali Iqbal Tahir og Agnes Viljugreins frakoblede uke.

— Hva bruker du digitale hjelpemidler til? Agnes: Alt det kan brukes til! All form for kommunikasjon, møteplanlegging, nyheter og skolearbeid er nok det viktigste.

Ali: Masse forskjellig. Jeg bruker selvfølgelig "de fire store" som er: Facebook, Instagram, Snapchat og Twitter. Alle til forskjellige formål. Det er alle nyttige verktøy i min hverdag som student, journalist og privatperson.

- Hvorfor tok du utfordringen med en digital avrusning?

Agnes: Fordi jeg har lyst til å se om jeg greier det. Jeg er spent på om jeg egentlig liker det, eller om det bare blir fælt å leve uten alle de digitale verktøyene.

Ali: Jeg tenkte det kunne vært et fint eksperiment for å se om jeg faktisk tilbringer mer tid med andre, om jeg får mer tid til overs og for å se hvor "lammet" jeg blir av å ikke til enhver tid ha all informasjon om alle i lommen.

- Hvordan blir hverdagen offline?

Agnes: Jeg tror det kan bli ganske kjipt. Alle rundt meg vil jo fortsette som før. Da går jeg sikkert glipp av en del. Samtidig får jeg teste ut hvordan det er å måtte gå til bussholdeplassen for å finne ut når bussen går, eller å måtte lese avisene fysisk dagen de kommer.

LES OGSÅ:Du sier ja til å dele nesten hele livet ditt når du laster ned de vanligste appene

Ali: Jeg tror det skal gå fint. Bytter nettavis med papiravis, serier med Dagsrevyen og sosiale medier med sosiale forekomster. Sikrer at papiravisen ikke dør ut, NRK får bedre seertall og skaper uforglemmelige øyeblikk med venner. Jeg tror alle har godt av å ta en liten pause.

- Hvordan forbereder du deg?

Agnes: Jeg har allerede skrevet ned alle avtaler som kommer til å foregå resten av uken, lagt inn autosvar på mailen min, og jeg kommer til å skrive poster på de sosiale mediene om at jeg er borte. Det er nesten litt rart, men jeg må jo nesten det. Folk forventer å få tak i meg som vanlig.

Ali: Jeg forbereder venner og bekjente på at jeg blir indisponibel i en tid fremover. Det mest interessante blir å se hvordan de forholder seg til det. Kommer jeg til å ha mer eller mindre kontakt med dem?

Alle som kjenner meg vet at jeg er konstant pålogget. Fra og med i morgen tidlig logger jeg av, og blir borte en hel uke, skriver Agnes Viljugrein til Facebook-vennene.

— Hva med den frakoblede hverdagen frykter du mest? Agnes: Å gå glipp av ting! At jeg misser noe som er kult eller går glipp av viktige nyheter. Jeg tror jeg kommer til å savne muligheten til å oppdatere Facebook-feeden min, eller til å kunne instagramme morsomme ting som skjer.

Les også Manfred Spitzer:

Les også

- Stor på Facebook, liten i hjernen

Ali: At jeg til enhver tid ikke vet hvor vennene mine er, hva de spiser til lunsj og hvem de er sammen med.

- Hvordan tror du at du kan dra nytte av å være frakoblet?

Agnes: Jeg håper jeg blir mindre stresset. At alt jeg trenger å følge med på, er i én verden – ikke to! Og så håper jeg at jeg får mer tid enn jeg har i dag.

Ali: Jeg håper jeg blir mer effektiv med jobb— og skolearbeid. Men jeg vet ikke helt om jeg har troen på at det blir slik, for faren er stor for at jeg kommer til å prate hull i hodet på folk.

Les også:

Agnes Viljugrein (17) og Ali Iqbal Tahir (21) er som ungdommer flest online så å si døgnet rundt. Nå skal de på digital avrusning. Ingvild Berg

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Mobiltelefonen er ungdommens nye rusmiddel

 2. SID

  Jentene byttet ut Iphone med «mursteiner»: – Det er lettere å tenke, og vi er blitt mer sosiale

 3. FAMILIE OG OPPVEKST

  På denne skolen har ikke elevene lov å bruke mobiltelefon i skoletiden

 4. DIGITAL

  Titter du på mobiltelefonen hele tiden? Da kan det være lurt å følge disse rådene

 5. KOMMENTAR

  Vi har lett for å tro at vi er bedre enn andre

 6. SID

  Vit at du mest sannsynlig er avhengig av mobilen din