SiD

– Før var man fan av musikere. Nå er man fan av youtubere.

 • Ole-Fredrik Lambertsen

Tonje Helene (17) og Elias Rådlund (18) er kjærester og youtubere. På YouTube er de best kjent som henholdsvis Such Kawaii og KimePlays. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Båndet til seerne er nøkkelen til suksess, mener youtuber Elias «KimePlays» Rådlund. Youtubere blir bare mer og mer populære.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det blir stadig flere youtubere i Norge, selv om begrepet ennå ikke helt har nådd ordbøkene. En youtuber er en person som jevnlig lager innhold på en egen Youtube-kanal, gjerne med formål om å tjene penger på det.

I Norge er sminke-, blogge- og musikkanaler populære. Men gaming-youtubere som PrebzOgDennis opplever samtidig nærmest Bieber-tilstander når de beveger seg ute i offentligheten. Hva gjør youtubere til stjerner med hylende fans?

Tonje Helene (17) og Elias Rådlund (18) er kanskje først og fremst kjærester, men de er også youtubere. På YouTube er de best kjent som henholdsvis Such Kawaii og KimePlays.

Der har de hver sin kanal, hvor de for det meste legger ut gaming-videoer med kommentatorspor oppå. Den ene på jenterommet på Langhus i Ski, den andre på gutterommet på Grünerløkka i Oslo.

– Det som jeg synes er så interessant med å være youtuber, er den responsen du får tilbake, sier Tonje Helene (17). Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Bordet er snudd

Begge går fortsatt på videregående, men Elias er ferdig til sommeren. 18-åringen fra Grünerløkka tror fleksibiliteten har gjort YouTube så populært som det er i dag.

– På YouTube har seerne lov til å velge helt selv hva de vil se på. Uansett om det er blogger, biler eller gaming de er interessert i.

Han merker både som youtuber selv, og på andre, at youtubere kan knytte sterke bånd til seerne sine.

– Du har din egen personlighet som du legger frem mye bedre når du har din egen kanal, hvor du selv kan bestemme hvordan du klipper og du kan lage ditt eget kjennetegn. Kjennetegn er viktig. Da får folk litt bedre tilknytning til deg. Det er det som er så spennende. Før var man kanskje fan av musikere. Nå kan man bli fan av forskjellige youtubere.

Med et videonettsted som YouTube, hvor hvem som helst kan laste opp videoer, mener Elias at bordet er snudd.

Man kan laste opp videoer på YouTube og plutselig kan en talentspeider oppdage deg der

– Man kan laste opp videoer på YouTube og plutselig kan en talentspeider oppdage deg der. Det vil jeg si er en veldig positiv trend. Makten ligger hos den med talentet. Det ligger ikke lenger hos noen som sier: «Det her liker vi, det her liker vi ikke».

Elias Rådlunds (18) Youtube-kanal har over 40.000 abonnenter. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

«Jeg er så glad i deg»

Tonje Helene begynte å legge ut videoer jevnlig for rundt et år siden. Siden da har kanalen vokst til 12.000 abonnenter, med flere tusen visninger i måneden.

– Jeg ble veldig sjokkert da jeg fikk 10.000 så fort. Jeg er utrolig glad for at jeg har kommet så høyt. Det har gått mye raskere enn forventet, sier Tonje, som passer på å gi deler av skylden til kjæresten, Elias.

Han promoterte kanalen hennes til sine nesten 40.000 abonnenter på KimePlays-kanalen og ga henne derfor en kickstart som youtuber. Nå opplever hun enormt med positive tilbakemeldinger.

Det som jeg synes er så interessant med å være youtuber, er den responsen du får tilbake

– Det som jeg synes er så interessant med å være youtuber, er den responsen du får tilbake. De sier til meg: «Jeg elsker hva du holder på med», «du må aldri slutte med YouTube» og «jeg er så glad i deg».

– Det er så inspirerende å få sånne kommentarer fra fans. Du føler at du får igjen for den jobben du gjør, sier Tonje, som synes 20 fans rundt henne er mer enn nok på en gang.

Kan lage ting sammen

Det var litt flere enn 20 personer foran Elias 16. april tidligere i år. Da var han med på et massivt meetup foran Oslo S sammen med flere andre youtubere. Der opplevde han å bli omringet av flere tusen fans.

– Det er først når du får et bilde av hvor mange som ser på deg og vet hvem du er. Jeg husker kanskje aller best SpillExpo i fjor. Hele dagen gikk med til autografer og selfies. Det var utrolig gøy, men da merket jeg at: «herregud» … Det var ganske utrolig.

– Hvordan er det å være et YouTube-par?

– Ja, det er et godt spørsmål. Jeg synes bare det er veldig gøy, men det er viktig å vite konsekvensene når man er et youtube-par, sier Elias.

Han forteller at Tonje og han måtte ta en prat på forhånd, før han viste henne på kanalen første gangen.

– Det har gått veldig bra til nå. Det skaper også litt oppmerksomhet at man er et youtube-par, og så kan vi lage ting sammen, sier han.


Vi har ikke skrevet mye om YouTube tidligere, men noen saker finnes det. Kanskje vil du huske på gamle YouTube-filmer?


Hør podkasten vår!

Veggis, veganer, fleksitaner. Alle tre er representerte i studio. Vi spør:

Hva betyr det egentlig å være fleksitaner? Er mennesket skapt for å klare seg uten kjøtt? Hva kan egentlig en veganer spise?

Les mer om

 1. Youtube

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Videoer med barn blir mest sett på Youtube. Flere av dem blir utnyttet.

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Slik har Victor Sotberg (29) skapt det hyggeligste hjørnet av internett

 3. SID
  Publisert:

  Gaming er sunnere enn lesing

 4. LANGRENN
  Publisert:

  Klæbo kjedet seg på hotellrommet. Da fikk han en smart idé.

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Youtuber Dennis Vareide (29): – Det å være sosial på nettet er ikke like verdifullt

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Dette er Youtube-stjerne Herman Dahls favorittsted i Oslo