SiD

Tyrkiske foreldre, oppvokst i Norge: «Du er med i Høyre og er innvandrer, hvorfor?»

 • Si ;D-redaksjonen
  Si ;D-redaksjonen
19 år gamle Mehmet Kaan Inan er luke nummer fem i Si ;D sin julekalender.

Mehmet Kaan Inan føler seg mest norsk når han tør å si ifra om hva han opplever.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Her er årets Si ;D-julekalender.

24 norske ungdommer med bakgrunn fra 24 land svarer på spørsmål om hvordan det er å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag.

Hva er positivt? Hva er negativt? Og hva med julen?


Navn: Mehmet Kaan Inan

Alder: 19

Bakgrunn: Født i Norge, tyrkiske foreldre

Hei, hvem er du?

– Jeg er en gutt på 19 år som bor på Mortensrud i Oslo. I dag er jeg folkevalgt lokalpolitiker i bydel Søndre Nordstrand og sitter i miljø- og byutviklingskomiteen. I tillegg sitter jeg også i fylkesstyret til Oslo Unge Høyre.

Hva er det beste med å ha minoritetsbakgrunn i dag?

– Det gir så enormt mange fordeler! Min bakgrunn gjør at jeg ofte har et annet syn og perspektiv på ulike saker i politikken.

Tall fra 2012.
Les også

Dette er årets julekalender i Aftenposten

Hva er det som er mest utfordrende?

– Det som mange opplever i dag, er at de ikke får jobben de ønsker seg på grunn av nasjonalitet eller navn. I tillegg kan det være hint av hverdagsrasisme som stygge blikk, når man setter seg ved siden av noen på T-banen, eller negative kommentarer etter at man ytrer seg i mediene.

Hvordan kan vi løse disse utfordringene?

– Arbeidsgivere bør gå frem som et godt eksempel ved å ansette noen med minoritetsbakgrunn, slik at bakgrunn ikke har noe å si for jobbens utførelse. I tillegg kan det være nødvendig med en holdningsendring. I en tid med massiv innvandring til Norge er det forståelig at de mest høyreradikale stemmene kommer frem i mediene.

Når føler du deg mest norsk?

– Jeg føler meg mest norsk når jeg gjør det vi alle burde gjøre hver eneste dag. Stå opp grytidlig for å jobbe eller gå på skole, slik at vi sammen kan bygge landet fremover. I tillegg er jeg mest norsk når jeg tør å si ifra om det jeg opplever i hverdagen i mediene. Ett av de grunnleggende prinsippene i det norske samfunnet er ytringsfriheten.

Og minst?

– Jeg føler meg minst norsk når noen vil splitte landet vårt. Når mennesker med minoritetsbakgrunn blir omtalt som «dem», istedenfor «oss».

Hvilket spørsmål om bakgrunnen din er du mest lei av å få?

– Det spørsmålet jeg hører oftest er: «Du er med i Høyre og er innvandrer, hvorfor?». Jeg mener Høyre er det beste partiet for innvandrere. Et parti som stiller krav om at du fort må ut i jobb, fordi det er den beste muligheten til å bli en del av det norske samfunnet. Et parti som stiller krav til at du må lære deg norsk.

Om folk er nysgjerrige på bakgrunnen, hvordan skal de gå frem?

– Det er helt vanlig at folk begynner å lure på hvilket land en kommer fra. Jeg svarer som oftest «Norge», men legger fort til at foreldrene mine kommer fra Tyrkia. Det en kan spørre om er: «Hvor kommer foreldrene dine fra?»

Hvis du skulle fortalt Aftenpostens lesere om én ting om Tyrkia, hva hadde det vært?

– Vi opplever et ustabilt Tyrkia med militære kupp og bombeangrep. Jeg ønsker at det norske samfunnet forstår at Tyrkia er i en vanskelig situasjon. Det er over tre millioner syriske flyktninger i Tyrkia. Det er ikke lett å ha så mange flyktninger i et land.

Hvilket forhold har du til jul?

– Det er tradisjon i vår familie at vi spiser god mat på julaften. Vi pynter ikke spesielt mye, men i år har vi tenkt til å endre litt på det. Det er ikke en vanlig tradisjon blant tyrkiske familier å feire jul på samme måte som mange gjør i Norge.

Hvilken rolle synes du julen burde ha i skoletiden?

– Jeg gikk på en barneskole hvor 99 prosent av elevene hadde minoritetsbakgrunn. Dette gjorde at de som feiret jul, dro til kirken og arrangerte skuespill. Jeg synes at alle burde få tilbud om å dra til kirken i juletider. Det gir mange et innblikk i hvordan Norge feirer jul, og hva som er meningen med julen!

Hva skal du gjøre i julen i år?

– I år skal jeg være med på å pynte huset skikkelig! Jeg gleder meg til å spise god mat på julaften som alltid, og så ønsker jeg å hjelpe noen som ikke får feiret jul i år.


Vi spurte ungdom: «Hva vil det si å være norsk i 2016?» Les de andre vinnerbidragene og finalistene her:

Les også

 1. 1. plass – Arvid Folke Minh Järnbert (20): Mine flate øyne og gule hender har arvet urnordmennenes land. Hva hadde de sagt?

 2. 2. plass – Morten Christensen (18): Pass på! Ola, den falske nordmannen, har egne soldater

 3. 3. plass - Maja Sæternes (19): Det er typisk norsk å være god

Podkast: Hvorfor må vi høre til en gruppe?

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.

Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.

 • Hør med ett klikk her:

Les mer om

 1. Julekalender 2016
 2. Tyrkia
 3. Ungdom
 4. Unge Høyre