I verste fall må jeg sitte alene på julaften. I karantene.

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) planlegger å avholde eksamen fysisk i høst. Dette får NTNU-student Maria Heggestad (21) til å reagere.

Kan ikke NTNU innse at hjemmeeksamen er det eneste fornuftige?

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

NTNU har bestemt seg for at eksamen skal foregå fysisk også under pandemien. Mange av oss studenter er bekymrede. Vi føler at NTNU ikke kommuniserer godt nok om hvordan en fysisk eksamen skal løses på en forsvarlig måte.

Å avholde eksamen i mange timer i store, felles haller med bare kort avstand mellom studentene vil være uheldig. For ikke å snakke om fremkomstmiddel til lokalene.

Hjemmeeksamen i stedet?

Eksamenslokalet ligger utenfor byen. Mange studenter er avhengig av å ta buss dit. Tidligere år har bussene vært fulle allerede før bussen er ute av byen, og jeg tviler på at det er noe unntak i år.

Hvorfor har ikke NTNU heller bestemt seg for at vi skal ha hjemmeeksamen?

Vi snakker om Norges tekniske naturvitenskapelige universitet. Noen ganger får jeg inntrykk av at universitetet er alt annet enn teknologisk. Det virker som vi ligger ti år bak og ikke ti år foran alle andre på teknologi.

Utsette flere tusen studenter

Når skal NTNU innse at vi lever i en stadig mer nettbasert, digital verden der fysiske rom får en mindre betydning? Klarer vi ikke å finne bedre løsninger? Kan vi ikke innse at 2020 blir et annerledes år der hjemmeeksamen er det eneste fornuftige?

Som om ikke det er nok: Det er bestemt at forelesere grunnet smittevernhensyn ikke vil være til stede ved årets eksamen for å svare på spørsmål. Løsningen er at foreleser er tilgjengelig på telefon.

Det er altså greit å utsette studenter for denne smittefaren. Men foreleserne skal sitte trygt skjermet hjemme i sofaen, tilgjengelig på telefon?

Eksamen foran smittevern?

Vi har sett hvordan smitten spredte seg som ild i tørt gress blant studenter i Bergen etter fadderuken. Det skal ikke mer enn et par smittetilfeller til før vi kan havne i en situasjon som NHH i Bergen, om ikke verre.

Hvis det blir oppdaget smitte under eksamen, kan mange studenter risikere å sitte alene i karantene på hybelen i hele romjulen. Kun fordi NTNU skal se seg nødt til å gjennomføre skoleeksamen på en vanlig måte. Når begynte vi å sette eksamen foran helse?

Hvor er den felles dugnaden vi alle skulle delta i for å bekjempe covid-19? Ved å avholde skoleeksamen istedenfor hjemmeeksamen sender NTNU et tydelig signal: Eksamen er viktigere enn bekjempelsen av pandemien.


Sjekk ut hvordan du kan vinne 5000 kroner:

Les også

Konkurranse: Hva har gått bra i 2020?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.