SiD

– Noen er redde og tar kontakt med oss. De får ikke lov av foreldrene til å delta på Pride. | Eirik Rise, Skeiv Ungdom

 • Anders Veberg
  Anders Veberg
  Journalist
Orlando er bare nok et bevis på at Pride er viktig, og at å ta tak i dette hatet er viktig. Det setter oss på prøve, sier Eirik Rise. Årets Pride blir det siste han gjør som leder av Skeiv Ungdom.

Si ;D-tema: Når Eirik Rise feirer Pride denne uken, blir det hans siste som leder av Skeiv Ungdom. Massedrapet i Orlando gjør årets feiring helt annerledes.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

– Er Pride ekstra viktig i år?

– Ja. Det som skjedde i Orlando var et angrep på alle skeive. Problemet hatkriminalitet er at det ikke bare rammer dem, men det skaper en utrygghet for alle. Derfor blir det så viktig å ta tilbake den tryggheten. Måten man gjør det på er å feire mangfoldet, og vise det motsatte av hat – kjærlighet.

– Hvordan vil det som skjedde i Orlando forandre din egen Pride?

– For meg gir det en ekstra motivasjon til å lage en best mulig Pride for alle unge skeive, og å sørge for å gi rom for dem som trenger å markere. Orlando er bare nok et bevis på at Pride er viktig, og at å ta tak i dette hatet er viktig. Det setter oss på prøve.

– Samtidig er mange redde for å feire Pride i år, det skriver de også til Si ;D.

– Jeg vet det. Flere har tatt kontakt med Skeiv Ungdom og sagt at de er redde for å være medlem, at de frykter at det gjør dem mer utsatt for hatkriminalitet. De får ikke lov av foreldrene til å delta på Pride. Det betyr at vi bare må vise at det er trygt, og jobbe for å vinne tilbake tryggheten.

 • Denne uken arrangeres Pride i Oslo. Angrepet i Orlando har gjort flere redde for å feire.

– Orlando hadde også en annen effekt – det har vært generelt mye Pride å se, både arrangementet og følelsen.

– Det er jo litt fælt å snakke om, men det som er «bra» er at folk sier ifra om at slike ting ikke skal skje. Og om det skjer, skal vi stå sammen. Folk er opptatt av å si at dette ikke er et samfunn vi vil ha. Uten å være en spåperson, tror jeg det blir rekordoppmøte på paraden i år. Noe annet hadde overrasket meg.

 • Eirik Rise var med i Si ;D-podkasten, for å prøve å vise vei i den jungelen av seksualitet. Hør her for å se om han lykkes:

– Flere og flere heterofile er også med på å feire Pride nå, hva synes du om det?

– Det er ikke noe nytt at heterofile feirer Pride. Se på Island, der var 100.000 med i paraden, på en øy med 300.000 innbyggere. Det kan godt bli slik i Norge også, Pride må gjerne bli like stort som 17. mai.

Man kan gå for et mangfold av seksualiteter, og man kan gå for et samfunn der folk kan være seg selv

– Det handler ikke om hvilken seksuell orientering du har, men hvilket samfunn du vil ha. Når jobben du velger og hvordan du skal være blir bestemt av hvilket kjønn du har er det en begrensning for alle. Man kan gå for et mangfold av seksualiteter, og man kan gå for et samfunn der alle kan være seg selv. Det tror jeg alle kan gå for, uavhengig av kjønn og seksualitet.

– Flere har tatt kontakt med Skeiv Ungdom etter Orlando og sagt at de er redde for å være medlem, at de frykter at det gjør dem mer utsatt for hatkriminalitet. De får ikke lov av foreldrene til å delta på Pride, forteller Eirik Rise.

– Nadia Bø (18) skriver i et innlegg til oss at du ikke nødvendigvis er modigere fordi kommer ut av skapet i ung alder – det vil alltid være vanskelig. Hva tror du?

– Nei, alder trenger ikke å være avgjørende. Det blir vanskelig om det er lite åpenhet i vennegjengen eller familien, eller kanskje du har etablert et liv der mange forventer at du er heterofil. Mange ytre faktorer spiller inn, men til slutt handler det om hvor klar du er selv.

– Så det kan være vanskeligere på bygdene, for eksempel?

– Det kan det være. En undersøkelse, «Skeiv på bygda», sa at det var mindre mangfold, mer ensomhet og mobbing. Spesielt på ungdomsskolen, der er det gjerne lite rom for å skille seg ut. Uansett må man på en måte si at du kommer ut, fordi alle forventer at du er heterofil.

– Tror du vi kommer til å slutte med å gå ut ifra at alle er heterofile til det motsatte er bevist?

– Jeg håper det! Det handler litt om synlighet og hvordan samfunnet ser på seksualitet. Klarer vi å likestille ulike seksualiteter, og vise at det ikke har noe å si hvem du er tiltrukket av, da kan vi slippe styret med å komme ut. Du kan begynne selv, ved å ikke anta noe. Det er lettere sagt enn gjort, men du kan ikke se på noen hvilken seksuell orientering de har. Da blir det litt dumt å gjette.

– På den andre siden – denne uken er det Pride og regnbueflagg flere steder, vi snakker mer åpent – hva gjør det lettere å komme ut i dag enn før?

– Det er åpenheten, som du sier. Vi vet at Pride er det første møtet for mange, da kan du komme bort i Pride Park eller se på paraden uten at du trenger å komme helt ut, fordi det er så mange der. Pride bidrar til mer synlighet og åpenhet. At de rundt deg snakker mindre normativt gjør det også lettere. Om foreldrene ikke går ut ifra at du skal få en kjæreste av det motsatte kjønn, har de gjort det mye enklere å komme ut.

Minner fra i fjor:

– Dette er din siste uke som leder av Skeiv Ungdom. Hva er det viktigste som har skjedd det siste året?

– Den store seieren i å få gjennom lovendringen for juridisk kjønn. Fra 1. juli kan transpersoner endre sitt juridiske kjønn uten å la seg sterilisere eller bli utsatt for medisinske inngrep.

– Det å få anerkjent retten til å være det kjønnet du er, uten å bli mistenkeliggjort og sykeliggjort er en utrolig viktig seier. Å følge den prosessen som leder har vært helt spesielt. Du skriver høringssvar med en tåre i øynene, for du vet hvor mye dette betyr for mange mennesker. Det er flere kamper, men det er deilig å kunne feire den seieren.


Hurra for Pride! Vi anbefaler disse artiklene:

Les også

 1. Homokampen er ikke bare LHBT-eres kamp. Den er alles. | Intervju med Fri-leder Ingvild Endestad

 2. Jeg er skeiv og muslim. Masseskytingen i Orlando hadde alt med islam å gjøre. | Omar Akhtar (18)

 3. Jeg er homofil og muslim, skrev Omar Akhtar. Nå hylles han for åpenheten.

 4. Oslo Pride: «Skal jeg først dø, kan det like gjerne skje mens jeg kjemper for den jeg er»

 5. Jeg vil ikke at lillebroren min skal være homofil

 6. Angrep på homofile kan også skje i Norge | Jakob Semb Aasmundsen


Hva med å høre på flere episoder av Si ;D-podkasten, når du først er her?

Her er vår mest populære episode – hvor realistisk er egentlig Skam? To elever ved Hartvig Nissen, hvor serien er spilt inn, gir deg svaret. De sier blant annet: - Det finnes hookefester, der det ikke er skam å hooke med flere på en kveld.

Les mer om

 1. Pride
 2. Ungdom