SiD

Her er vinnerne av konkurransen «Visualiser din mening: Ung i 2016»

  • Amalie Lereng
    Si ;D-ansvarlig
  • Anders Veberg
    Journalist

Amalie Jensen (20) stakk av med seieren. Lenger nede i saken kan du lese begrunnelsen. Foto: Amalie Jensen

Juryen har hatt litt av en jobb med å kåre vinnerne. Men her er de! Kos deg!

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Si ;D inviterte ungdom til å visualisere sin mening om temaet «Ung i 2016».

Det resulterte i langt over 100 bidrag. Både video, tegning, animasjon og fotografi.

Juryen om bidragene:

Vi er imponerte over det høye nivået (og det er ikke noe vi bare sier).

Noen temaer ble gjengangere. Å være ung i dag er en overveldende følelse for veldig mange, og flere bidrag visualiserte det å bli revet mellom roller og forventninger fra skole, foreldre, mediene og samfunnet ellers.

Blant disse bidragene ble det også veldig vanskelig å skille seg ut, så vinnerbidragene skal være ekstra fornøyde med innsatsen.

Scroll lenger ned på siden for å se bidragene.

Juryen bestod av:

Kyrre Lien: Anerkjent fotograf, som blant annet tok Årets bilde i 2014 og lagde Årets nyhetsvideo i 2015. Han har jobbet for flere store aviser, som Aftenposten, VG og New York Times.

Hanne Sigbjørnsen: Svært populær blogger og illustratør under pseudonymet «Tegnehanne». I 2015 fikk hun Pondus-prisen, og hun har levert faste innlegg til Aftenposten siden 2013.

Ane Hem: Presentasjonsjournalist for Aftenposten siden 2013 og har tidligere jobbet for blant andre Dagens Næringsliv, Klassekampen og Vårt Land.

Amalie Lereng: Si ;D-ansvarlig i Aftenposten og har jobbet i redaksjonen siden 2014.

Anders Veberg: Si ;D-journalist siden høsten 2015.


3. plass: Asgeir Hovland (16)

Foto: Asgeir Hovland

Juryens begrunnelse: Denne tegningen har mange sterke sider og kommuniserer en tydelig overveldende følelse gjennom enkle grep.

Detaljrikdommen og humoren er et pluss, og vi ble mer glad i tegningen etter å ha latt den synke inn en stund. Det er mye bevegelse i tegningen, og ansiktsuttrykket til hovedfiguren er et presist uttrykk for hva hvem som helst ville følt i en slik situasjon.

Mange av innsenderne tematiserer stress, mas og jag som noe veldig typisk for å være ung i dag.

Ingen andre har klart å gi så tydelig uttrykk for hvor møkk lei man kan bli av det.


2. plass: Håkon Jøssang (18)

Foto: Håkon Jøssang

Juryens begrunnelse: Hele juryen falt umiddelbart for dette bidraget. Med spiss humor kommenterer tegningen veldig mye med enkle virkemidler.

Det enkle uttrykket og den tydelige, fargerike streken er store pluss, og vi får en følelse av at vi kommer til å se mer til Håkon Jøssangs tegninger i fremtiden.

Digital skyggelegging, fin fargebruk og mykt lys er lagt på en måte som balanserer mellom et håndtegnet og et digitalt uttrykk på en naturlig måte. Håkons oppgave skiller seg ut.

Mange uttrykker stress, angst, redsel eller oppgitthet i møte med presset. Det ser ut til at det også er mulig å slappe av og ha det bra.


1. plass: Amalie Jensen (20)

Foto: Amalie Jensen

Juryens begrunnelse: Flere i juryen bet seg ikke spesielt merke i bidraget ved første øyekast. Likevel ble det raskt til en stor favoritt hos alle – detaljrikdommen i dette bidraget er enorm!

Amalie Jensen tar tak i den overveldende følelsen mange ungdommer sitter med i dag, og illustrerer det i en tegning som gir deg noe nytt hver gang du ser på den. Vi la for eksempel ikke merke til eggstokkene før femte eller sjette kikk, og vi kommer sikkert til å oppdage flere detaljer neste gang.

Ekstra pluss for balansert fargebruk og en sjarmerende, upolert stil.

Gjennom enkel bruk av fargeblyanter får Jensen plass til skolepress, seksualitet, dop, by og mye mer. De stakkars flyktningene som forsøker å huke seg fast i tallerkenen hennes, er både tragiske og morsomme på en gang.

Tegningen hennes leker seg gjennom en veldig omfattende tematikk. Måten hun gjør det på, er helt visuell og selvforklarende, og det hun sier er komplekst, morsomt og engasjerende.


Andre dommerfavoritter:

Isabella Fløisbonn (19)

Foto: Isabella Fløisbonn

Juryen sier: Favoritten hos noen, men ikke alle. Bidraget skiller seg godt ut og er fargerik. Å bruke Snapchat på denne måten er en god idé!


Nina Andresen Littmann (17)

Foto: Nina Andresen Littmann

Juryens begrunnelse: Disse revene ble godt likt av flere jurymedlemmer, og vi vil gjerne se disse sjarmere oss i en tegneserie ved en senere anledning.

Tanken bak tegningen er også tydelig og godt kommunisert.


Vilja Langseth Laurtisen (17)

Foto: Vilja Langseth Laurtisen

Juryen sier: Vi liker stilen veldig godt, og budskapet blir kommunisert godt gjennom det visuelle alene. Spennende lek med farger. Er det sol eller regn i bakgrunnen?


Jonas Endresen (17)

Foto: Jonas Endresen

Juryen sier: Enkel, fargerik og sjarmerende. Du stopper opp ved denne streken, og budskapet kommer tydelig gjennom.


Sylvia Huang (21)

Foto: Sylvia Huang

Juryen sier: En «hyllest» til juryen som traff oss rett i hjertet. Sylvia Huang hadde kanskje ikke helt troen på å gå seirende ut og gikk løs på juryen med syrlig presisjon.

Vi føler oss truffet og er imponert over både mengden research som ligger bak og hvor mange lag det er i tegningen. Ekstra pluss for de kreative figurene: Store rumper med en hånd til ansikt en «instant classic».


NB! Vi vil fremdeles at dere mellom 13 og 21 skal visualisere meningene deres hos oss! Send til sid@aftenposten.no hele året!

Les mer om

  1. Aftenposten
  2. Snap Inc.
  3. Ungdom