SiD

Vi kan ikke tillate oss å påføre det palestinske folk mer urett | Rameen Najam Sheikh

  • Rameen Najam Sheikh (20), nestleder og internasjonalt ansvarlig, Rød Ungdom
Palestinakomiteen holdt markering utenfor den israelske ambassade i Oslo 15. mai i forbindelse med Nakba-dagen og USAs flytting av ambassaden til Jerusalem.

Si ;D-innlegg: Hvis Norge flytter ambassaden sin til Jerusalem, vil det være et katastrofalt signal overfor palestinerne.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

2. mai kritiserte Preben Dimmen moderpartiet Høyre for det han mener er manglende anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Han skriver blant annet at «Høyre har makten til å rette opp en grunnleggende feil ved å flytte den norske ambassaden til Jerusalem, slik som amerikanerne endelig gjør».

Støtter okkupasjonsmakt

En kan unnskylde utspillet med at det kom før blodbadet på grensa til Gaza 14. mai. Problemet er likevel at Dimmens støtter okkupasjonsmakt.

Mens høyresiden fokuserer på «suksesshistorien» Israel, er sannheten at de er flinkere på å undertrykke enn noe annet. I skrivende stund mangler Palestina vann, mat, og husly på grunn av blokaden av Gaza-stripen.

Rameen Najam Sheikh, nestleder og internasjonalt ansvarlig i Rød Ungdom

Dimmen gjør blant annet en dramatisk sammenligning mellom Israel og den bibelske David, der de «slemme araberene» er Goliat, og Israel er David. Dermed blir araberstatene «den store stygge ulven», og Israel offeret. Men det er nok ikke så enkelt: Israel ble nylig kåret til en av de mest krigerske nasjonene i verden, kun slått av åtte land.

Kan ikke kalles midtøstens eneste demokrati

Israel har så lenge de har eksistert utvidet grensene sine utover FNs offisielle grenser fra 1948. I tillegg bryter de folkeretten ved å okkupere palestinsk land og la israelere bosette seg der.

Palestinerne har også rett til å vende tilbake igjen etter FNs resolusjon, noe Israel nekter dem. Å da skulle omtale Israel som «Midtøstens eneste demokrati» blir for meg paradoksalt, når de kjører sitt eget løp på tross av FN og det internasjonale samfunnet.

Katastrofalt signal

Hvis Norge flytter ambassaden sin til Jerusalem, vil det være et katastrofalt signal overfor palestinerne. Jerusalem blir sett på som en hovedstad av både Israel og Palestina, og FN har gått inn for at Jerusalem skal anerkjennes som en internasjonal by. Etter skandalen som Oslo-avtalen har vært for palestinerne, kan vi ikke tillate oss å påføre det palestinske folk enda mer urett.

Har du lest disse sakene?

Les også

  1. Hjelpen fra andre arabiske land er minimal. Her er årsakene til at palestinerne står stadig mer alene.

  2. Påfallende mange palestinske kvinner deltok i Gaza-opprøret. Nå frykter Israel at opprøret sprer seg.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D