Slå ned på menneskefiendtlig reklame! | Christine Evjen

Viktigere enn å fortelle folk at de skal ha den «perfekte kroppen», er å fremme helse for alle kroppstyper, mener Christine Evjen.

Si ;D-innlegg: Det er fullstendig hodeløst å gi bransjen frie tøyler til å spille på vår dårlige selvtillit.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Som ung i dag møter jeg en endeløs strøm av reklamer som forteller meg hvordan vi kan bli enda slankere, penere og strammere. Å gi reklamebransjen frie tøyler til å spille på vår dårlige selvtillit, og til og med forsterke det allerede enorme skjønnhetstyranniet unge opplever i dag, er fullstendig hodeløst.

I forrige uke vedtok Stortinget endelig et nasjonalt lovverk om at retusjerte reklamer må merkes. Det er et fantastisk fremskritt i kampen mot kroppspress, men ennå står problemene i kø. Grønn Ungdom foreslår en rekke flere retningslinjer for reklamebransjen.

Helse for alle kroppstyper

Markedsføring av kosmetisk kirurgi, «slankemidler», reklamer der kaloriinnhold er oppgitt som et element for markedsføringen og mannekengdukker med medisinsk uforsvarlige kropper, bør forbys. Slik markedsføring er ikke annet enn menneskefiendtlig og er hverken helsefremmende eller forsvarlig.

Christine Evjen

Viktigere enn å fortelle folk at de skal ha den «perfekte kroppen», er å fremme helse for alle kroppstyper. Dette er også kjent som kroppspositivisme. En god psykisk helse og god selvfølelse er viktigere enn en slank mage. Dette utelukker ikke sunne vaner og fysisk aktivitet, og nettopp det bør komme frem i offentlige folkehelseforetak i stedet for å fokusere på kroppsstørrelse og vekt.

Brudd slås ikke hardt nok ned på

I dag har vi allerede en rekke lover som skal beskytte barn og unge mot skadelig reklame. Problemet er at brudd ikke slås hardt nok ned på, og at mye av reklamen som ikke er rettet mot barn og unge, likevel treffer disse gruppene.

For De Grønne er det absurd at enkelte partier mener markedets frihet til å reklamere for helseskadelige slankekurer og usunne skjønnhetsidealer er viktigere enn enkeltindividets frihet fra stress, press og dårlig selvbilde. Derfor tar vi ungdommers psykiske helse på alvor.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.