Mobilen er ikke lenger et hjelpemiddel, den er en belastning | Louise Knutsen

Nå er det nok! Jeg klarer ikke holde følge lenger, hverken med skole, familie, interesser eller tanker, skriver Louise Knutsen (17).

Si ;D-innlegg: Når skal jeg få tid til å få litt fred inne i hodet mitt?

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Nå er det nok! Jeg klarer ikke holde følge lenger, hverken med skole, familie, interesser eller tanker.

Louise Knutsen (17)

Telefonen min har sperret alle veier. Når dagen er omme, spør jeg meg selv: Hvor ble det av følelsen av tilfredsstillelse? Hva skjedde med boken jeg lovet meg selv å starte å lese og besteforeldrene jeg ikke fikk tid til å ringe?

Vil jeg noen gang klare å la være å kikke på mobilen min i løpet av en dag? Når skal jeg få tid til å få litt fred inne i hodet mitt?

Mobilen er mitt største handicap. Jeg opplever at den stjeler dyrebar tid fra meg i en hverdag som jeg gjerne vil fylle med så mye annet.

En tsunami av en mediebølge

Jeg hater å måtte sjekke mobilen når jeg ikke vil, men jeg klarer likevel ikke la være. Forlengelsen av armen min er plutselig en forkortning av tiden min. Jeg får ikke lenger muligheten til å kjede livet av meg eller føle trangen til å måtte gå ut av huset for å være sosial.

Mobilen er ikke et hjelpemiddel lenger, den er en belastning. En byrde som jeg lengter etter å bli kvitt.

Men hvordan skal jeg kvitte meg med noe alle skal ha til å handle om alt? Hvordan skal lille meg med denne smale meningen klare å snu en tsunami av en mediebølge før det er for sent?

Er det kanskje allerede for sent? Jeg synes synd på barna mine som skal komme til å måtte leve i denne teknologiske medieverdenen.

Tiden da man var barn og dro ut er over

For hvordan vil det egentlig være om 15 år? Jeg observerer treåringer som glaner ned i en skjerm på toget og på restaurant. Treåringer som eier en Ipad.

Da jeg satt på toget som barn, kikket jeg ut vinduet for å få øye på rev. Lillebroren min er avhengig av å kikke på Youtube mens han spiser frokost.

Selv bruker jeg gjennomsnittlig tre til fire timer hver dag på mobilen min. Tiden da man var barn og måtte ut og underholde seg selv uten skjem, er over, og vi vil neppe få den tilbake. Hva skjedde med ringepiggen og trehyttebygging i skogen? Hvor ble det av barne-TV klokken 18?

Kjemp mot strømmen med meg

Enten du lider av for lite oppmerksomhet fra dem rundt deg, nettmobbing, press på sosiale medier, ensomhet eller bare avhengighet, så spør jeg deg: Kan du huske sist du ikke rørte mobilen din i løpet av en hel dag? Hvordan følte du deg da?

Jeg håper dere snart er like lei som meg. Jeg håper dere vil være med meg og kjempe mot denne ustoppelige strømmen av tidkrevende, meningsløs elendighet.

Jeg klarer ikke akseptere det lenger. Mobilene sluker hele ungdomstiden vår.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.