SiD

Til deg som klarer å ta vare på mobiltelefonen din | Øyunn S. Kåset

  • Øyunn S. Kåset (18), leder, Grønn Ungdom Hordaland

Nordmenn vil i snitt forbruke 42 mobiltelefoner i løpet av et liv, skriver Øyunn (18). Foto: ImYanis / Shutterstock / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: Du fortjener en gullmedalje!

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.


Hvis det hadde vært en OL-gren å ta vare på verdens ressurser, ville Norge ikke kvalifisert til start. I følge tall fra Framtiden i våre hender vil nordmenn i snitt forbruke 42 mobiltelefoner i løpet av et liv. Dette er en hyllest til dere som heller fikser, kjøper brukt og tar godt vare på mobilen deres.

Dere fortjener en medalje i:

  • tålmodighet fordi dere ikke oppdaterer til den nyeste programvaren, men aksepterer at mobilen er tregere enn andres.
  • å ta vare på telefonen deres fordi dere har vært forsiktige med den.
  • å stå imot gruppepress fordi dere ikke trenger den nyeste modellen, selv om alle andre bytter mobil.

Foreldrene våre mener nok at å ha en mobil i fem år, ikke er en medaljeverdig prestasjon. Før holdt mobilene minst ti år. Produkter i dag holder derimot dårligere standard, fordi økonomien er avhengig av at vi kjøper nytt.

Miljøpartiet De Grønne vil lovfeste retten til å reparere. Når de viktigste funksjonene ved en mobil slutter å fungere, som høyttaler eller knapper, må det bli mulig å fikse enkeltdelene. Vi foreslår å fjerne momsen på reparasjoner. Slik blir det billigere å fikse, enn å kjøpe nytt.

De globale naturressursene er begrensede, og det er de landene som forbruker minst som rammes hardest av overforbruket vårt. Heldigvis er det mye som endrer seg. Det er blitt kult å kjøpe både klær og møbler brukt. Uansett om det er for å spare penger eller miljøet, er det viktig. Derfor fortjener dere som gjør dette en medalje i å ta vare på våre felles ressurser.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D