SiD

Kurdiske foreldre, oppvokst i Norge: – Det er flaut når folk er for forsiktige

  • Si ;D-redaksjonen
    Si ;D-redaksjonen

Selv om Lara Rashid vokste opp som muslim, var julegudstjenesten en av hennes favorittdager.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Her er årets Si ;D-julekalender.

24 norske ungdommer med bakgrunn fra 24 land og områder svarer på spørsmål om hvordan det er å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag.

Hva er positivt? Hva er negativt? Og hva med julen?


Navn: Lara Rashid

Alder: 22

Bosted: London

Bakgrunn: Kurdiske foreldre, oppvokst i Norge

Hei! Hvem er du?

– Jeg er en politisk engasjert og nysgjerrig jente, som tar siste året av en bachelorgrad i International Relations i London.

Hva er det beste med å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag?

– Jeg føler meg ofte veldig heldig som er både kurdisk og norsk. Jeg tror det er viktig å tenke at det også kan være en styrke. Men det beste må nok være tilgangen til en annen historisk og kulturell bakgrunn som gir en unik evne til å se det norske, men også verden, fra et annet perspektiv. Dette har jeg hatt glede av mens jeg har studert.

Les også

Dette er årets julekalender i Aftenposten

Hva er det mest utfordrende?

– Da jeg var yngre, var det spesielt utfordrende med identitet. Jeg slet med å føle meg helt norsk, men i Kurdistan følte jeg meg også som utlending. Heldigvis er dette blitt veldig mye lettere med alderen. Med selvironi, humor og tiden har jeg skjønt det fint går an å være begge deler, uansett hva nettrollene sier.

Hvordan kan vi løse disse utfordringene?

– Dette er the million dollar question, og det er nok ikke et enkelt svar på det. Men jeg tror åpenhet er nøkkelen. Vi må være åpne for at folk er annerledes og gjør ting annerledes enn det man er vant med. Noen foretrekker vegetarmat til jul, og noen drikker ikke alkohol.

Når føler du deg mest norsk?

– Når håndballjentene vinner OL, EM, eller VM.

Og minst?

– Når Sylvi Listhaug definerer hva det vil si å være «norsk».

Hvilket spørsmål om bakgrunnen din er du mest lei av å få? Det rareste?

– Hva sier foreldrene dine om at du har norsk kjæreste? Det spørsmålet får jeg både av mine etnisk norske venner, og mine venner med en annen bakgrunn.

Om folk er nysgjerrige på bakgrunnen din, hvordan vil du at de skal gå frem?

– Jeg synes det er mer flaut når folk skal være for forsiktige. Men det er jo selvfølgelig ganske sjarmerende når en har lest seg opp litt.

Hvis du skulle fortalt Aftenposten lesere en ting om kurdere, hva hadde du fortalt?

– Kurdere er den største etniske gruppen i hele verden uten eget land. Det bor omtrent 28 millioner kurdere tilsammen i Irak, Tyrkia, Syria og Iran.

Hvilket forhold har du til jul?

– Selv om jul ikke er religiøst for meg, så er den en veldig viktig tid for meg, fordi jeg får brukt tid med familien min.

Hvilken rolle synes du julen burde spille i skoletiden?

– Jeg husker at vi pleide å dra til kirken siste skoledag før jul da jeg gikk på barneskolen. Det var definitivt en av mine favorittdager i året. Selv om jeg vokste opp som muslim, hadde hverken familien min eller jeg problemer med denne fine tradisjonen. For meg var fortellingene og sangene så spennende, men det beste av alt da var nok å utveksle julegaver med venninnene mine etter gudstjenesten. Selv om jeg syntes det var koselig å dra i kirken, vet jeg at mange, spesielt de som ikke var religiøse, ikke syntes det var like kult. Det må vi også respektere.

Hva skal du gjøre i julen i år?

– Jeg skal nok være hjemme med familien min. I år er første gang mine foreldre ikke har hatt noen barn hjemme, så jeg tror de gleder seg til å få oss hjem igjen til jul.


Vi spurte ungdom: «Hva vil det si å være norsk i 2016?» Les de andre vinnerbidragene og finalistene her:

Les også

  1. 1. plass – Arvid Folke Minh Järnbert (20): Mine flate øyne og gule hender har arvet urnordmennenes land. Hva hadde de sagt?

  2. 2. plass – Morten Christensen (18): Pass på! Ola, den falske nordmannen, har egne soldater

  3. 3. plass - Maja Sæternes (19): Det er typisk norsk å være god

Podkast: Hvorfor må vi tilhøre en gruppe?

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.

Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.

  • Hør med ett klikk her:

Les mer om

  1. Julekalender 2016
  2. Kurdere
  3. Ungdom