Takk for hjelpen, mamma. Men ikke bli skuffet.

  • Jente (16)
Det er dager jeg bare vil bli i sengen, uten å høre mer om matteoppgaven, dramaet og rydding av rom. Mamma, du er der og drar meg opp, skriver jente (16).

Si ;D-innlegg: Du ser noe i meg ingen andre gjør, men du forstår ingenting.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Kjære mamma, du som kommenterer det når jeg har tatt av meg noen kilo, og når de kommer tilbake. Kjære mamma, du som drar meg opp hver eneste morgen. Selv når jeg skriker at jeg vil sove litt til. Kjære mamma, takk, men du forstår ingenting.

Klarer ikke ta vare på meg selv

Hver dag drar jeg på skolen litt over klokken syv. Hver dag kommer jeg hjem rundt fem. Hver dag hører jeg at jeg ikke bidrar nok. Hver dag hører jeg at jeg må gjøre mer. Jeg drar først og er hjemme sist. Jeg er på skolen i over åtte timer hver dag. Jeg kommer hjem, og mer skolearbeid venter.

Misforstå meg rett, jeg vil bidra. Jeg liker å lage middag og hente søsken på SFO, men alt er ikke som da jeg gikk på ungdomsskolen. Jeg klarer ikke ta vare på meg selv lenger. Hvordan skal jeg klare å ta vare på noen andre?

Jeg vet du har vært der

Det er dager jeg våkner helt tom, tappet for følelser og krefter. Det er dager jeg bare vil bli i sengen, uten å høre mer om matteoppgaven, dramaet og rydding av rom. Mamma, du er der og drar meg opp.

Du er også en av dem som drar meg ned

Det er dager hvor alt virker meningsløst. Det er også dager der alt er bra, jeg orker til og med å trene etter skolen. Jeg forstår at du ikke forstår, det er det få som gjør. Nesten ingen, det er kun jeg som kan lese mine egne tanker.

Du sier du vet hvor kjipt det er å være 16 år, du sier du har vært der. Det vet jeg. Du forstår bare ikke hvordan det er å være ungdom i 2017, kravene er høyere, pensumet større, og mobilen er oppfunnet.

Du tror jeg klarer alt

Ifølge Folkehelseinstituttets Folkehelserapport fra 2014 har 15–20 prosent av barn og unge mellom tre og 18 år nedsatt funksjon på grunn av psykiske plager som angst, depresjon og adferdsproblemer. Mamma, du vil ikke at jeg skal være en av dem, men det er jeg.

Du er mammaen min, du tror jeg kan klare alt. Du ser noe i meg ingen andre gjør. Allikevel er du også en av dem som drar meg ned. Ved å kommentere vekten min, eller si at jeg egentlig kunne gjort det bedre på den prøven forrige uke.

For nei, mamma, jeg kunne ikke gjort det noe bedre. Jeg gjorde mitt beste.

Har nok med meg selv

Fra alle kanter møter vi unge press, og det er bra å oppmuntre barna sine. Men mamma, ikke legg mer press på meg, er du snill. Jeg har nok med skolen, vennene mine, treningen, hvilke klær jeg skal gå med, og hva jeg skal og ikke skal spise. Jeg har nok med meg selv.

Jeg har ennå mye å lære av deg og ditt liv, men jeg skal fremdeles leve mitt eget.

Jeg skal oppleve å stryke på en prøve, feile og lykkes. Jeg skal ikke bli som deg. Jeg skal bli som meg selv. Takk mamma, for at du hjelper meg så mye hver dag, men mamma gi meg litt pusterom. Ikke bli så skuffet når jeg ikke klarer alt.

Med vennlig hilsen din datter, som setter så stor pris på deg.


Les flere innlegg dedikert til mamma:


Hør Aftenpodden Si ;D: «Jeg må være perfekt» - hvordan bli kvitt tankegangen

Er du en av dem som tenker at du ikke kan slappe av før du er perfekt? Det er du ikke alene om.

Psykolog Aksel Inge Sinding gir deg råd til hvordan du kan kvitte deg med denne tankegangen.

Episoden er første episode i miniserien vår om negative leveregler vi pålegger oss selv.

  • Hør gratis med ett klikk her: