Det er ikke synd på deg som ikke får feste

  • Mie Christine Nordli Andersen (18)
    Mie Christine Nordli Andersen (18)
Mie Christine Nordli Andersen (18) har en oppfordring til andre unge: Dropp store fester, dropp å gå på butikken hvis du er i karantene, bruk munnbind og hold avstand.

Slutt å sutre, og bli hjemme og binge Netflix i pysjen. Folk har måttet gjøre verre ting for fellesskapet.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

I Norge er vi ubeskrivelig heldige som har en så klok og velfungerende ledelse. Sammenlignet med myndighetene i andre land kan ikke dette tas som en selvfølge. I tiden vi er i nå, hvor pandemien herjer, kommer dette ekstra tydelig frem. Likevel velger flere å gi fullstendig blaffen.

Jeg som ungdom opplever en ungdomskultur hvor mange er flinke, men det er også altfor mange som driter i smittevernreglene. De argumenterer med at «men vi må jo få lov til å ha det gøy. Ungdomsårene får man bare én gang i livet».

En mellomting

For det første: Det er ikke snakk om enten eller. Det er ikke slik at du må velge mellom å sitte inne alene og se ungdomstiden gå til helvete eller å invitere til fest med 50 stk. Det finnes en mellomting. Det er faktisk fullt mulig å ha en fin ungdomstid uten å samle hele bygda og drikke seg bort fra sans og samling. Tro det eller ei!

Det har aldri vært et krav om at vi må ta et valg om enten eller. Helsemyndighetene krever faktisk ganske lite av oss. Det at smitten øker, handler ikke om annet enn mangel på medmenneskelighet. Det handler om egoisme. Det handler om at folk prioriterer billig alkohol på Systembolaget over andre menneskers liv og helse.

Ferietur til Spania

Det er ikke synd på deg som går glipp av et par fester. Det er ikke synd på deg som ikke får dratt over svenskegrensen for billig Redbull og snus. Det er ikke synd på oss som ikke fikk ordinær russetid. Det er synd på de menneskene som ligger på respirator og må kjempe for livet sitt, fordi du bare måtte en ferietur til Spania.

Du som sier at du «går glipp av ungdomsårene» fordi russetiden ikke ble som planlagt, denne er til deg: Se for deg at du ble syk i starten av tenårene. Rett før ungdomstiden skulle starte. I stedet for å gå på skole, utforske ting og tøye grenser, er du nødt til å håndtere sykdom og kjempe. Det er dette jeg vil kalle å «gå glipp av ungdomsårene». Ikke at du ikke får dratt til Kos for å flørte med bartenderne eller festet ekstra hardt i fadderuken.

Mie Christine Nordli Andersen (18).

Ikke mye som kreves

Vær glad for at du er frisk nok til i det hele tatt å ha et valg om å følge smittevernreglene fremfor å være i risikogruppen og måtte be til Gud om at andre gjør det.

Til deg som er frisk: Akkurat nå er det du som har makten og kan styre hvilken vei dette skal gå. Ikke tenk bare på deg selv, vær så snill. Vær et medmenneske og dropp store fester, dropp å gå på butikken hvis du er i karantene, bruk munnbind og hold avstand. Det er virkelig ikke mye som kreves av oss.

Slutt å sutre, og bli hjemme og binge Netflix i pysjen. Folk har måttet gjøre verre ting for fellesskapet.


Sjekk ut hvordan du kan vinne 5000 kroner:

Les også

Konkurranse: Hva har gått bra i 2020?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.