SiD

Mathilde (17): Jeg er materialistisk, egoistisk og høy på meg selv. Jeg er fra Bærum

  • Mathilde (17)
Dessverre er det de som oppfyller fordommenes krav, som peker seg ut og representerer oss, skriver Mathilde (17).

Si ;D-innlegg: Hva kan være grunnen for fordommene mot oss? At resten av befolkningen kan se på oss og tenke: «Ja ja, vi er i alle fall bedre enn bæringene»?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg er materialistisk, egoistisk og høy på meg selv. Jeg har ingen selvinnsikt, setter meg selv over andre og dømmer folk etter hvorvidt de betaler toppskatt eller ikke.

Jeg kjører i pappas Porsche og flipper fingeren hvis noen våger å trosse meg.

Om sommeren drar jeg til feriehuset mitt på Marbella, og om vinteren er det dyre fyllefester på hytten i Hemsedal. For meg er bare det beste bra nok.

Du har kanskje allerede gjettet at jeg er en ungdom boende i Bærum?

Jeg, pappa og Visa

Det er slike fordommer jeg møter hvor enn jeg går. Denne beskrivelsen på en usympatisk, selvopptatt ungdom hvor «jeg», «pappa» og «Visa» er de viktigste ordene i vokabularet, er ikke identiteten min. Det er beskrivelsen på en liten prosentandel av Bærums yngre befolkning.

Er det virkelig ingen som kan forstå at jeg er nyhetsoppdatert, samfunnsengasjert og ydmyk, i tillegg til å være bosatt i Norges mest økonomisk ressurssterke kommune?

– Fordommer er de lenker uvitenheten smir for å holde menneskene adskilt, sa forfatteren Marguerite Blessington.

Kan dette være grunnen til at bærumsbefolkningen fortsatt blir dømt etter en allmenn stereotypi? Så resten av befolkningen kan se på oss og tenke: «Ja ja, vi er i alle fall bedre enn bæringene»?

Les også

Hele Norge er blitt rikere. Men bare én kommune kalles fortsatt Blærum. Hvorfor er det slik?

Roséduftende mødre

Men det må likevel ligge noe sannhet i det? Hvis ikke hadde vi vel ikke fått på oss dette usmakelige ryktet?

Selv oppfatter jeg at vi har utviklet oss og blitt bedre. Ja, kanskje noen av oss har russebusser til millioner av kroner, men det er ikke pappa som betaler.

Og ja, mange er høyt utdannede, men det kommer ikke fordi «vi har råd til det». Det kommer som oftest av hardt arbeid, på lik linje med alle andre. Så det blir vel kanskje som Einstein sa: «Det er vanskeligere å sprenge en fordom enn et atom».

Denne allmenne oppfattelsen av bortskjemte pappagutter og mødre duftende av rosé er noe vi vil ha over oss for alltid.

Men Bærum er ikke ensbetydende med store villaer og dyre biler. Så vær så snill, ikke sett meg i en bås når du hører hvor jeg kommer fra.

Godt menneske

Jeg vil ikke bli dømt etter din forutinntatte oppfatning av Bærum. Jeg har min egen personlighet, egne moraler og et like så godt verdisyn som deg.

Og husk på: Det er bare et fåtall av oss som er som du har inntrykk av. Dessverre er det de som oppfyller fordommenes krav, som peker seg ut og representerer oss.

Så vær litt realistisk, og ikke skjær alle under én kam.

Det viktigste spørsmålet her er i all hovedsak om vi er gode mennesker eller ikke.

Jeg kan være oppegående, empatisk og intellektuell, og likevel ha en vinterjakke til mange tusen. Eller?


Les også

Hele Norge er blitt rikere. Men bare én kommune kalles fortsatt Blærum. Hvorfor er det slik?


Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Bærum
  2. Fordommer
  3. Ungdom