Jeg har vært skadet og ute av fotballen i et halvt år. Hver dag grubler jeg på ett spørsmål.

  • Malin Espolin Mentzoni
Jeg elsker å spille fotball og satser for fullt. Det gjorde også at det ble ekstremt tungt da alt dette ble tatt fra meg, skriver Malin Espolin Mentzoni (bildet)

Og jeg tror flere unge fotballspillere lurer på noe av det samme.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Hvorfor vet vi så lite om hvordan kjente fotballspillere takler eller har taklet skadeavbrekk? Dette har jeg gått og grublet på hver dag i snart et halvt år – mens jeg selv har vært skadet.

Jeg har vært redd for å håndtere skadeperioden på en annen måte enn dem som nå er profesjonelle fotballspillere.

Hva fylte de tiden med da de var yngre og ble satt ut av trening og kamp over lengre tid? Var det innenfor å være mer sosial med venner i skadeperioden, eller lå fokuset deres på fotballen uansett?

Jeg elsker å spille fotball og satser for fullt. Det gjorde også at det ble ekstremt tungt da alt dette ble tatt fra meg.

Humør og motivasjon

I intervjuer, dokumentarfilmer og lignende med de store, berømte fotballspillerne snakker de som om de spilte fotball hver eneste dag i oppveksten. Kanskje skal jeg ikke ta det for bokstavelig heller, men likevel har jeg lurt sånn på dette.

Slik jeg har tolket uttalelser fra spillere om temaet i mediene, har de gått gjennom et langt fotballiv uten noen skadeavbrekk. Men de må vel ha vært skadet med jevne mellomrom, de også?

Er det ikke flere enn meg som lurer på hva de egentlig fyller tiden med mens de er skadet? Ser de mange kamper på TV, eller inviterer de venner hjem oftere?

Jeg er veldig nysgjerrig på om spillerne kan gi noen mer konkrete svar på spørsmål om deres erfaringer fra skadeopphold. At de kan gå litt mer i dybden på akkurat det. Hvilke følelser var involvert? Hvordan holdt de humøret og motivasjonen oppe?

Hva er «riktig» måte?

Jeg skriver denne teksten først og fremst for å rette fokus på de utallige ungdommene som har store drømmer og elsker fotball, men som plutselig ikke har noe valg og blir satt ut av trening og kamp. Kanskje mister de noe av kontakten med lagkamerater også.

Jeg har i hvert fall vært usikker på hvordan jeg selv skal håndtere det på en «riktig» måte, og jeg tror at flere unge fotballspillere lurer på noe av det samme.

Over sengen sin har Malin Espolin Mentzoni hengt opp denne saken om Lillestrøm-spilleren Eskil Edh.

Over sengen min har jeg hengt en sak om Lillestrøm-gutten Eskil Edh som Aftenposten skrev om. Han hadde en sprekk i kneet som satte ham ut av fotballen i et og et halvt år i en viktig periode av hans unge fotballiv. Slike saker ville jeg gjerne sett mer av.

Flere dokumentarer

Jeg lurer også på om strømmetjenester som NRK, Viaplay og TV 2 play kan jobbe med å lage filmer og serier hvor disse temaene i hvert fall blir belyst?

Spesielt Viaplay har mange dokumentarfilmer om fantastiske spillere som Zlatan Ibrahimovic, Erling Braut Haaland og Sadio Mané. Alle sammen fra eller i noen av verdens beste fotballag. Jeg har sett flere av disse filmene, og dette med skadeopphold ble bare så vidt nevnt.

Jeg skulle ønske at noen med påvirkningskraft kunne ha laget en serie der de følger flere fotballspillere gjennom skadeperiodene deres. Da ville jeg kanskje fått svar på noe av det jeg har gått og grublet på så lenge.

Håper noen tar denne utfordringen.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg til saken!