SiD

Lise Andrea Arge (18): Afrika er noe annet enn «Afrika»

82822313.jpg

Så lenge vi snakker om og ser Afrika som et homogent kontinent, der alle bor i jordhytter og ingen vet hva en mobiltelefon er, hindrer vi gjennom vår egen talemåte både rettferdighet, investering og utvikling.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Vi har alle sett det så mange ganger at vi ikke tenker over det lenger. «Gi vann til Afrika», «Afrikas barn trenger deg». Afrika, Afrika, Afrika.

Det virker kanskje ikke som et problem at vi refererer til en stor gruppe land som ett kontinent, men det er det, for det vi i praksis gjør er å anonymisere hvert enkelt land.

Hverken ebola eller ørken

Jeg er snart ferdig med et toårig opphold i Swaziland i sørlige Afrika. Her er ikke tørke et problem, og jeg har ikke hørt om et eneste tilfelle av ebola. Likevel blir jeg stadig spurt om hvordan det er å bo i ørkenen og om jeg ikke er redd for å dra tilbake etter ferier med ebola og alt sånt.

La oss heller begynne å snakke Afrika som en gruppe mangfoldige land

Ja, afrikanske land har historisk sett et sterkt samhold, men det gjør det ikke riktigere å homogenisere kontinentet. Vi må begynne å se afrikanske land som like ulike som vi ser land i resten av verden.

Drastisk endring

For at det skal skje internasjonalt og i politikken, mener jeg at en drastisk endring i retorikk og talemåte må til. Vi må slutte å snakke om «Afrika», og i det aller minste være i stand til å referere til en spesifikk del av kontinentet.

Om vinteren blir det kaldt og tørt i Swaziland — så kaldt at barna hakker tenner i klasserommene.

De dør ikke av heteslag, malaria eller ebola, og derfor er det ikke hjelp for det som trengs. I andre land er det kanskje det, men ikke her. Derfor kan ikke både Swaziland og Nigeria kun refereres til som «Afrika».

Stort potensial

Så lenge vi snakker om og ser Afrika som et homogent kontinent, der alle bor i jordhytter og ingen vet hva en mobiltelefon er, hindrer vi gjennom vår egen talemåte både rettferdighet, direkte og riktig støtte, investering og utvikling.

Så la oss heller begynne å snakke Afrika som en gruppe mangfoldige land. Hvert enkelt med en kompleks historie og stort potensial for utvikling og fremtid.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook,Twitterog Snapchat (aft.sid)

Lise Andrea Arge (18)