SiD

Pride starter denne helgen. Mange av oss er livredde for å bli skutt. | Maya Cecilie Ellingsen (17)

  • Maya Cecilie Ellingsen (17)
Blir du fornærmet av å se på dette? spør Maya Cecilie Ellingsen (17).

Si ;D-innlegg: Som skeiv føles det ut som verden ikke er laget for deg. Mediene er ikke for deg. Filmer er ikke for deg. Mennesker er ikke for deg.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Dette er et bilde av to jenter som holder hender. Er du fornærmet? Presser jeg det ned halsen på deg? Jeg skal fortelle deg hvem som presser hva ned i hvilken hals.

Helt fra jeg var et spedbarn har jeg fått høre kommentarer om hvordan det at jeg lekte med gutter, gjorde dem til kjærestene mine.

Presser jeg legningen min på deg ved å holde hånden til jenta jeg elsker, eller er det dere som presser deres legning på alle?

Dere som aldri forteller barn at homofili er feil, men gjennom alle ord og handlinger antyder at det riktige er å være heterofil.

Føler meg ensom

Jeg har aldri følt meg velkommen. I samfunnet, i hjembyen min, i storbyen jeg bor i, rundt vennene mine, aldri. Ikke fordi noen av dem har vært særlig homofobe, men fordi jeg var den eneste skeive.

Når du er skeiv, lever du med en konstant overveldende følelse av ensomhet, uansett hvem du er med

Alle andre følte at verden passet dem. De kunne elske den de ville. Lenge visste jeg ikke at det var ok. Jeg ble fortalt at jeg skulle gifte meg med en mann og få barn med ham, av alle rundt meg.

Mediene fortalte meg bare at menn skulle være med kvinner. De sa aldri at kvinner ikke kunne være med kvinner, men mangelen på homofili i mediene føltes som om nettopp det ble sagt for lille, livredde, skamfulle meg.

Første gang jeg innrømmet at jeg følte meg ensom, skrev jeg det ned i en hemmelig bok.

Jeg skrev: «Jeg er lei av at verden ikke er skapt for mennesker som meg. Punktum». Så gråt jeg.

Når du er skeiv, lever du med en konstant overveldende følelse av ensomhet, uansett hvem du er med. Du føler deg utstøtt, uansett hvor gode dine nærmeste er.

Verden er ikke laget for deg. Mediene er ikke for deg. Filmer er ikke for deg. Mennesker er ikke for deg.

Det høres, forståelig nok, rart ut for heterofile, men det føles virkelig som du lever i en helt feil verden.

Homofobi i hverdagen

Mange heterofile sier ofte at Norge ikke er så ille, men det er mye homofobi i hverdagen. Ting mange heterofile sier, som de ikke engang tenker over er nedverdigende.

Jeg må håndtere stygge blikk, småfrekke og ekle kommentarer, sukking, litt dulting og mye stirring fra fremmede som føler seg så fornærmet av at jeg er lesbisk, at de bare må uttrykke seg, ellers sprenger de vel.

Kanskje du ikke synes dette er så ille. Det var jo ikke i Norge 50 mennesker ble skutt. Men dette skjedde like fullt. Uansett hvor i verden påvirker det oss.

Flere steder i verden straffes fortsatt kjærlighet med døden. Lovlig. Og under radaren. Husk at det en gang var like ille i Norge, at kjærligheten vår var kriminell, at vi også ble drept for det. Vi er heldigvis kommet oss litt, men vi må hjelpe resten av verden.

«Okay to be gay»

Dette som skjedde i Orlando for noen dager siden, har gått ufattelig sterkt inn på så mange av vennene mine og meg. Vi innser at det finnes folk som faktisk hater oss så sterkt at de er villige til å begå massemord for å bli kvitt oss.

Vi er redde. Vi er livredde. Pride er denne helgen, noe vennene mine og jeg har gledet oss til helt siden det var over i fjor.

Men nå er vi så redde for å bli skutt at mange ikke vil. Vanligvis er det et «safe place», et sted hvor vi kan holde kjærestene våres, kysse og elske i offentligheten og ikke bry oss om blikkene.

Vanligvis vet vi at nesten alle som er der, støtter oss og vi faktisk er trygge.

Vanligvis er det et «safe place», et sted hvor vi kan holde kjærestene våres og ikke bry oss om blikkene.

Hjertet mitt knuste da dette skjedde. Det kjentes virkelig ut som hjertet mitt skulle falle ut av meg. Jeg gråt først hjemme, så gikk vi opp til den amerikanske ambassaden og gråt enda mer.

En eldre dame klemte meg og holdt meg en stund, og det kjentes virkelig ut som hun lappet sammen noen av delene av meg.

Til alle skeive ungdommer som ser dette: Jeg ser dere er redde, jeg er også redd, men vi trenger ikke være det. Vi må fortsette å vise hverandre at det er «okay to be gay», slik vi alltid har gjort.

Vi må feire Pride, bruke regnbuer, gå i drag, kysse de vi elsker i offentligheten, gå i parader, vifte flagg, holde hender, være stolte og vise alle hvem vi er.

Uansett hvor skremte vi er, står vi sterkt sammen, og vi blir akkurat der vi er.


Tragedien i Orlando har påvirket mange. Her kan du lese noen av reaksjonene:


Vi orienterer oss i jungelen av seksualitet

Hva betyr det egentlig at det står + bak LHBT? Og visste du at det finnes over 80 kategorier du kan plassere seksualiteten din i? Demiseksuelle Mia Kristine Martinussen (17), lege Mina Adampour og Eirik Rise, leder i Skeiv Ungdom, diskuterer.

Hør den med ett klikk her:

Slik blir du abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykkher

Les mer om

  1. Pride
  2. Orlando-terroren