SiD

Hei, jeg heter Sarah, og dette er min dagbok

  • Sarah Zahid (20) i samarbeid med journalist Amalie Lereng
Sarah Zahid har skrevet dagbok for Aftenposten i en uke.

Sarah Zahid (20) tar opp fag for å studere jus og er engasjert i minoriteters rettigheter, siden hun selv har pakistanske foreldre. Bli med inn i en uke av hennes liv.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Si ;D lanserer dagbokserie!

Hver fredag i fem uker presenterer Si ;D dagbøkene til fem Oslo-ungdommer med helt forskjellige liv og interesser.

Oppgaven de fem ungdommene har fått, har vært enkel: «Skriv ned det du gjør i en uke både i virkeligheten og på sosiale medier».

Ellers har de fått frie tøyler til å gjøre og dele hva de vil.

Tredjemann ut er Sarah Zahid. I uken hun skriver dagbok for oss, går hun på teater om skam og ære, og hun går seg vill i Oslo - selv om pappaen er taxisjåfør.

Dessuten skriver hun et leserinnlegg til en nettavis om likestilling.

Her kan du se og lese hvordan det gikk:

Mandag

12:30

Historie! Favorittfaget mitt. Det er urovekkende hvordan f.eks. middelaldersk kultur og tankegang fremdeles er så vanlig i enkelte deler av verden. At mennesker aldri lærer ...

18:25

I Østbanehallen har de åpnet en festlig liten bar. I tillegg har de alkoholfri (!) drinker. Enhver muslims drøm. Dro ditt for å prøve min første Mojito med Sofie i dag. Og offisielt min favorittdrikke.

19:13

Jeg har begynt å lese Rimbaud igjen - etter at jeg så tidenes fineste forestilling om ham på Grusomhetens Teater.

Forestillingen viste hvorfor og hvordan et geni forlater forfatteryrket i Frankrike for å være handelsmann i Afrika.

Det var bare én ting jeg reagerte litt på: Dette med «Blackface».

Skuespillerne hadde brun maling i ansikt og kroppsdeler for å representere afrikanere. I tillegg spilte de «afrikansk» ved overdreven oppførsel og liksom-språk.

Før du tenker at jeg må være temmelig butthurt for å kalle dette rasistisk - er det viktig at du vet følgende; historisk sett ble denne type teatersminke brukt i USA av hvite for å understreke klasseskillet.

Hadde det ikke vært langt mer realistisk å bruke afrikanere til å spille afrikanere?

Tirsdag

08:00:

Jeg ser Deeyah Khans dokumentar «Jihad». Det er overraskende hvordan noen menn kan gå fra å lede en gruppe terrorister til jobbe med å avradikalisere unge og leve et alminnelig liv med kone og barn. Jeg trodde det var mer uvanlig enn det er.

20:00:

Har nettopp vært på arrangementet «Samtaler om livet» med Deeyah Khan, mitt ultimate forbilde.

Samtalen ble ledet av Finn Skårderud og tok blant annet for Khans vansker under oppveksten grunnet motstridende kulturelle verdier. Khan er enormt viktig for meg.

Først og fremst fordi hun gjennom å formidle sine utfordringer, ordlegger mine.

Det er deilig å ha en stemme som ærlig og rått forklarer følelsen av å være en outsider i eget miljø. Hvordan man til tider tenker at ting hadde vært annerledes som lyshåret og blåøyd.

Det er vanvittig trist å tenke at Khans opplevelse som 17-åring, fremdeles er en realitet for mange norsk-pakistanere i dag. Den inhumane kontrollen fra ens egen omgangskrets kan hindre unge jenter i å nå sine mål.

20:36:

Uteliggeren på Karl Johan roper Namaste etter meg og «Ooom Shanti Ooom!».

Men jeg er hverken inder eller hindu. En misoppfatning jeg tilgir ham for. Han er tross alt uteligger. #Stereotypi #Hverdag

Onsdag

06:00:

Pain in my eyes!

08.15:

Kommer for sent fordi jeg må ta både buss, tog og trikk. Hvorfor kan det ikke gå direkte buss til byen fra Bjørndal?! #Ruter #ThisIsYourWakeUpCall

Mentalt så dater Oda og jeg samme mann.

Enda mer surrealistisk blir det ved at han egentlig er homofil, bor i USA og verdenskjent.

Forresten. Hvem gleder seg til ny sesong av Prison Break??? Blir seriøst hellig!

19:35

KLIPPER MEG!!! #Nikita #OsloCity

Kortere enn dette, ville jeg begynt å grine. Men srsly – har ikke hatt så kort hår siden andre klasse på barneskolen. #TøffSomFaen

00:04:

Leggetid.

Torsdag

06: 00
Lover meg selv, sverger på Gud. Skal aldri være sein til timen igjen. I den anledning pakker jeg sekken kvelden før.

Bevismateriale:

For å belønne meg selv tar jeg meg en cola, Doritos og godteri til frokost. Var egentlig på diett ... før jeg ble sulten :))

12:30

I dag var jeg på prøvespilling av teaterforestillingen Hvem har æren? på Oslo Nye. Haha, vi satt og lo under hele stykket, som var en komedie om sosial kontroll.

Stykket lo med oss - og ikke av oss. Samtidig var det ingen elementer som pekte mot en bestemt rase, religion eller kultur. Så applaus og hats-off til manusforfatteren Ibrahim Amir.

For meg er det særlig viktig at foreldre (som utsetter sine barn for indirekte sosial kontroll) ser denne forestillingen, slik at de innser hvor tåpelig deres handlemåte egentlig er.

Fredag

08:12:

Denne uken skriver jeg om feminisme og kvinnefrigjøring på nettstedet Radikal Portal og får positive tilbakemeldinger. Blir rørt og glad!

19:00:

Jeg møter noen venninner for å slå følge til Nadjas bursdag. Med hæler i kulden og en GPS som villeder oss – vandrer vi fram og tilbake i en time.

Jeg kjenner ingen som har verre retningssans enn meg. Jeg har hørt det skyldes arv, men pappa er drosjesjåfør og kjenner Oslo som sin egen bukselomme.

Heldigvis finner vi frem takket være hjelp fra fremmede. Med mine navigasjonsevner hadde vi sikkert havnet i en annen kommune.

Lørdag

12:00:

Våkner opp 100 % uthvilt og forelsket i livet. Innser at jeg har sovet i tolv timer ...

15:23:

Leser, pugger, dør. #BlodSvetteTårer. Det eneste som kan trøste meg er min survival kit med Skittles og Solrik.

Haha!! Får spørsmål om jeg er i slekt med Wasim Zahid ukentlig. Er hverken søster av Wasim Zahid eller datter av Zahid Ali.

Vi heter bare det samme på samme måte som mange heter Jensen og Larsen uten å være beslektet.

20:30:

Venninnen min Oda og jeg har en lørdagstradisjon om å dra på Peppes Pizza, hvor vi alltid bestiller det samme; Rio Grande uten jalapeños. Det er så koselig på Peppes - med peis, varm mat og godt selskap <3

Søndag

14:05:

Pappa kommer hjem fra Lahore og vil at jeg skal gå med denne. #NotHappening

17:00:

Pakistansk arrangement:

99% Pakistani.

00:05:
Avslutter uken med min favorittbok Det tapte symbol av Dan Brown.

***


Lese flere dagbøker?

Les også

Uke 1: Hei, jeg heter Victoria, og dette er min dagbok


Les også

Uke 2: Hei, eg heiter Emil. Dette er dagboka mi.


Les mer om

  1. Oslo
  2. Ungdom
  3. Skam og ære