SiD

Våre melkekyr er i verdenstoppen | Torstein Bjerkan Klev

  • Torstein Bjerkan Klev (20), bygdepolitisk nestleder i Norges Bygdeungdomslag

Folkehelsedirektoratet anbefaler at man spiser eller drikker magre melkeprodukter hver da, skriver Torstein Bjerkan Klev (20). Jon Olav Nesvold / NTB scanpix /

Si ;D-innlegg: Med en voksende befolkning trenger verden mer sunn og trygg mat, og det vil den norske bonden og den norske kua bidra til.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Den 14. september hadde Lea Alstad et leserinnlegg i Aftenposten hvor hun på flere punkt kritiserer norsk melkeproduksjon.

Vi i Norges Bygdeungdomslag er glade for debatt, og vil gjerne spre kunnskap om norske melkekyr.

I innlegget ble dyrevelferd trukket frem, og da med et eksempel om at kua ikke ble gravid på den naturlige måten.

Kua har god helse og produserer mye melk og kjøtt

I Norge er den mest utbredte storferasen Norsk Rødt Fe. Dette er en ku som er i verdenstoppen når det kommer til helse, fruktbarhet og sunn produksjon, og den har lette kalvinger som gir friske og livskraftige kalver.

Fordi det i mange tiår er blitt gjort godt arbeid med avl har den norske kua god helse, og den produserer mye melk og kjøtt.

Oksene med de beste kvalitetene sørger for sæd som blir distribuert videre. Oksene har forskjellige avlsegenskaper, og bonden velger ut en okse med egenskaper som vil gi en god og frisk kalv, og derfor blir de inseminert.

Det handler om å nyttiggjøre oss av gresset som gror her til lands

Insemineringen gjøres av fagpersonell slik at dyrevelferden blir ivaretatt.

Helsedirektoratet anbefaler at man spiser eller drikker magre melkeprodukter hver dag. Da får man i seg kalsium som er spesielt viktig mens man vokser.

Vi trenger den norske bonden og kua

Melk er et helt naturlig produkt som verken inneholder transfett eller tilsettingsstoffer.

Etter cirka åtte uker med melk går kalven naturlig over til å spise grovfôr som gress og kraftfôr.

Norske bønder jobber for en politikk som gir oss mulighet til å høste mest mulig av egne fôrressurser. Det handler om å nyttiggjøre oss av gresset som gror her til lands.

I store områder av Norge er det ikke egnet for korn- eller grønnsaksproduksjon, men det ligger derimot godt til rette for å dyrke gress.

Med en voksende befolkning trenger verden mer sunn og trygg mat, og det vil den norske bonden og den norske kua bidra til.


Dette er innlegget Torstein Bjerkan Klev (20) og Norges Bygdeungdomslag svarer:

Les også

Lea Alstad (16): Melk er et stort glass hvit løgn

Lar du deg engasjere av meninger om mat og matrproduksjon? Her er noen flere innlegg du kan lese:

Les også

Helena Siren Østerdahl Holtet (13): Mat på skolen gir alle elever et sunt og variert kosthold

Les også

Hulda Holtvedt (16): Norge trenger en nullvisjon for tap av matjord

Les også

Sara Sivesindtajet (17): Fleksitarianere fortjener ikke et eget begrep


Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Si ;D:

Tre hijab-debattanter svarer på kommentarene under innleggene sine.

Les også

Her kan du høre alle Si ;D-podkastene!


Slik blir du podkast-abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her

Les mer om

  1. Leserinnlegg
  2. Politikk
  3. Debatt
  4. Dyr
  5. Dyrehelse
  6. Norges Bondelag
  7. Natur

Relevante artikler

  1. SID

    Kuas rettigheter ble sikret mange år før dyrepolitiet kom på banen

  2. DEBATT

    Derfor bør vi kjøpe norsk rødt kjøtt

  3. SID

    Det bør bli trendy å lage seg et sunt måltid basert på gode norske råvarer

  4. DEBATT

    Meninger: Slutt å mobbe kua!

  5. SID

    Det er veldig rart å ha noen dyr som kjæledyr, mens vi spiser andre til middag | Tyra Crystal Benjamin

  6. SID

    Bøndene i Norge er livsnødvendige