SiD

Vi snakker mer enn noen gang, men lytter vi? | Aksel Nordli

 • Aksel Nordli (18)
  Aksel Nordli (18)

Undersøkelser viser at unge mennesker føler seg mer ensomme enn eldre. Mange sliter med å bygge relasjoner til andre. Det er på tide å ta lærdom fra de gamle, skriver Aksel Nordli (18). Foto: Lightspring / Shutterstock / NTB scanpix

Ungdom ønsker konstant digitalt samvær med andre. Men samtalen er tom, og resultatet er at vi føler oss alene.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

«People talking without speaking. People hearing without listening», sang Paul Simon og Art Garfunkel på singelen «The sound of Silence» fra 1964.

Hva ville de sunget i dag?
Norge anno 2020 preges av en befolkning som kommuniserer digitalt til alle døgnets tider – uten egentlig å snakke sammen. Samtidig hører vi på musikk og ser på mennesker skravle i diverse reality-programmer – uten egentlig å lytte.

Lytter vi etter?

Karl Marx beskrev fremmedgjøring som en prosess hvor arbeiderne mistet relasjonen til produktet de skapte, og derfor følte de seg ulykkelige. Dagens fremmedgjøring går ut på at vi ikke lenger har et forhold til dem vi konverserer med.

I en typisk digital samtale mellom unge mennesker vil kommunikasjonen være kontinuerlig, men uten innhold. Derfor oppfattes den også som meningsløs.

Likevel ønsker ungdom konstant digitalt samvær med andre. Stillhet tolkes som ensomhet. Men samtalen er tom. Og resultatet er at vi føler oss alene.

Undersøkelser viser at unge mennesker føler seg mer ensomme enn eldre. Mange sliter med å bygge relasjoner til andre. Det er på tide å ta lærdom fra de gamle.

Mobilen gir dårlige samtaler

Norge ligger nå i dvale. Skoler, barnehager og arbeidsplasser er stengt. Strenge, men nødvendige restriksjoner på innbyggernes frihet har lagt begrensninger på mulighetene for sosialt samvær.

Aksel Nordli (18). Foto: Privat

Mange er overrasket over hvordan de selv reagerer. Koronakrisen har forsterket følelsen av ensomhet. På tross av nærmest ubegrensede muligheter for digital kommunikasjon, opplever unge nedstengningen av samfunnet som svært krevende.

Dette illustrerer at moderne dialog ikke fungerer som noen erstatning for den tradisjonelle samtalen.

La denne pandemien være en oppvekker. Vi må anerkjenne verdien av hverandres nærvær. Koronakrisen har fått frem betydningen av ekte kommunikasjon.

Vær til stede

Vi må lære å være til stede når vi prater med andre. For å gjøre dette må forstyrrende elementer legges bort, og vi må aktivt lytte til det samtalepartneren formidler.

Mobiltelefonen er en nøkkelfaktor. Ingen annen gjenstand leder til dårligere samtaler enn den.
Hverdagen kommer til å bli normal igjen. Når den tid kommer, bør vi alle ha reflektert over viktigheten av tilstedeværelse og aktivt arbeide for å skape, vedlikeholde og forbedre relasjonene våre til andre mennesker.

Det vil være et viktig steg på vei bort fra ensomhet, mot et bedre fellesskap.

Les også

Konkurranse: Hva kan gi oss håp for fremtiden?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.Les mer om

 1. Kommunikasjon
 2. Mobil
 3. Digital
 4. Musikk

Flere artikler

 1. SID
  Publisert:

  Det er bedre å omfavne isolasjonen og se på alenetiden som en mulighet

 2. SID
  Publisert:

  Koronadikt: På dagar som desse må ein ty til nye ting

 3. SID
  Publisert:

  «Vi prioriterer barn og unge», sier regjeringen. Vi tror ikke på dere lenger.

 4. SID
  Publisert:

  Stortinget vil innføre en lov som tillater masseovervåking av borgere

 5. SID
  Publisert:

  Høyres nylige utspill om miljøpolitikk er kunnskapsløse, toskete og farlige

 6. SID
  Publisert:

  La myndighetene overvåke. Skal personvernet gå foran min og rikets sikkerhet?