Hunder burde ikke lide for skjønnheten | Mie Mjaaland Andersen

Cavalier king charles spaniel er blitt avlet frem slik at hodeskallen er for liten for hjernen. Mange av dem lever et liv med konstant hodepine, skriver Mie Mjaaland Andersen (14).

Det er potensielle dyreeiere som sitter med makten.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Hva hadde du tenkt om du måtte puste gjennom to sugerør hele livet? Sånn er det for mange hunder som er blitt avlet opp bare fordi vi mennesker synes de er søte. Dette er dyreplageri, og det må stoppes!

Fransk bulldogg har så flate og korte neser at mange av dem sliter med å puste. Da orker de gjerne heller ikke å løpe, og de kan fort bli overvektige og slappe.

Cavalier king charles spaniel er blitt avlet frem slik at hodeskallen kan være for liten for hjernen. Mange av dem lever et liv med kronisk hodepine.

En fremavlet flat nese fører til at mange franske bulldogger får pusteproblemer.

Andre raser sliter med plager som ledd i feil vinkel, hudproblemer, hornhinnebetennelser, infeksjoner eller problemer med å føde naturlig. Alt dette fordi vi mennesker vil ha hunder med et bestemt utseende.

Hvor er Mattilsynet?

Professor Odd Vangen fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet mener at noen av disse artene burde dø ut, og Veterinærforeningen har laget et opprop for å få slutt på dette. Jeg er enig. Det burde være forbudt å avle opp hunder på denne måten, og man burde få bot for dersom man gjør det eller kjøper dem.

Dyrevelferdsloven paragraf 25 sier at det er ulovlig med skadelig avl. Hvorfor er det da ingen som stopper de som driver med slik oppdrett?

Mattilsynet skal følge opp loven, og de sier at den beste måten å endre dette på er å endre holdninger. Problemet er at det tar tid, og det er ikke lett å se hva som egentlig gjøres for å endre disse holdningene. I stedet for å gå for holdningsendringer bør de følge opp hvordan oppdrettere jobber og sikre at hundene ikke avles opp til å lide.

De må sørge for at loven faktisk håndheves. Hvis oppdrettere ikke følger loven, må de få bøter. Oppdrettere har et ansvar for å sikre at de avler opp friske og sunne hunder.

Valpekjøpere må ta ansvar

Hvorfor velger folk å kjøpe disse rasene fra oppdrettere som ikke følger loven, når de vet at hundene ikke har det bra? Jeg hadde syntes synd på hunden min hvis jeg hadde visst at den hadde hodepine hele tiden, ikke fikk puste eller kunne se ordentlig. Valpekjøpere må også ta ansvar!

Vi må sette større krav til dyrenes helse og være mindre opptatt av dyrenes utseende.

Det er potensielle dyreeiere som sitter med makten. De har muligheten til å unngå å kjøpe dyr som er avlet opp på en feil måte. Tenk på det når du skal velge hund.

Velg dyreraser som er sunne, friske og lykkelige.


Les også

Er det ikke bra at trenden ikke lenger er restylan, men engasjement for kloden? | Lisa Marie Bredesen

Les også

Jeg hadde kraftig klimaangst. Jeg kunne ikke se på nyheter, og jeg skulket naturfagstimene | Mia Cathryn Haugen Chamberlain


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.