Oslo innfører kjøttfri skolemat, og det er fantastisk! | Christine Evjen

  • Christine Evjen (19)
Tirsdag morgen ble det kjent at Oslo byråd vil sørge for at elever i Osloskolen får ett gratis og kjøttfritt måltid i løpet av skoledagen.

I Norge er det mange tusen barn som drar til skolen uten mat i sekken. De går sultne hele skoledagen, hver eneste dag.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Politikken for Oslo de neste fire årene er klar. Kommunen får gratis, kjøttfri skolemat. Det er bra for klima, folkehelsen og ikke minst for å utjevne de sosiale forskjellene i byen.

Forrige uke skrev Ingvild Husby fra KrFU i Si ;D at skolemat er sløsing med skattebetalernes penger. Hun mener det egentlig bare er vi elevene som må skjerpe oss.

Urettferdig politikk

Videre skriver Husby at «jeg skjønner at det ikke er gøy å spise brødskive med leverpostei, når en annen koser seg med medbrakt cæsarsalat.» Hun misforstår helt.

I Norge er det 60.000 barn som går til skolen uten mat i sekken. Det er barn som går gjennom skoledagen sultne, hele uken.

Mange barn i Oslo vokser opp i hjem med vedvarende lav inntekt. Det handler ikke om omsorgssvikt, det er på grunn av feilslått politikk.

Christine Evjen

Når Miljøpartiet De Grønne får bestemme, svarer vi heller med å gi de barna ett gratis og bærekraftig skolemåltid om dagen. Forskning viser at det virker sosialt utjevnende, gir bedre læringsutbytte og gjør barna sunnere.

Prioritere barna

Med denne regjeringen har forskjellene i Norge blitt større. Høyre, Frp, Venstre og KrF gir skattelettelser til de rikeste, mens budsjettkuttene ligger i barnebriller og tannregulering. For ikke å snakke om regjeringens klimasvik.

Skolemat handler om å prioritere barna, i motsetning til det regjeringen gjør. Derfor innfører vi gratis skolemat i Oslo nå. Da får inntekten til dine foreldre enda mindre å si for hvor godt du presterer på skolen.

Jeg er sykt stolt av at Oslo innfører gratis skolemat, som dessuten er kjøttfritt. Jeg håper regjeringen tar til fornuft og følger etter.


Vil du lese mer om gratis skolemat?

Les også

Slik skal de rødgrønne styre Oslo: Kjøttfritt skolemåltid, gratis AKS på 1.–3. trinn, billigere kollektivtransport

Les også

Vi bor i Norge. Jeg tror vi klarer å lage vår egen matpakke!

Les også

Vegetarisk skolemat burde være en selvfølge


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.