Hva har klimastreikerne egentlig oppnådd?

Finnes det ikke en mer effektiv måte å støtte klimakampen på? spør Lukas (19).

Vis din løsning på klimasaken. Ikke bare stå der og fortell at andre må finne en løsning for deg.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Det siste året har klimastreiken vært et omdiskutert tema. Streikene har spredt seg til alle verdens kanter. Et land etter det andre samler seg i gatene og oppgir sine krav. De forteller hva politikere og personer med makt gjør feil.

Selv om jeg er imot denne løsningen, er det imponerende å se hvordan mine jevnaldrende samler seg for å redde verden.

Men det er en ting jeg lurer på: Hva har de oppnådd?

Ingen reell kostnad

Man kan vel trekke frem at saken har vært aktuell i medier verden over. Greta Thunberg har vokst nesten helt til toppen. Men utenom PR, hvilke resultater gir det?

Alle streiker som har endt i suksess, har én ting til felles: En kostnad for dem som sitter med makt. I dette tilfellet finnes ingen kostnad. Siden de unge ikke bidrar til økonomien, skades den ikke.

Det er ikke særlig mange grønne forandringer som er blitt gjort på grunn av streikene. Det skyldes at den eneste kostnaden for den etablerte makten, er å skulle gjennomføre disse forandringene. Og det er ikke akkurat billig.

De eneste som betaler prisen for streikene, er de unge. Det er streikerne som ikke får med seg skolen, som ikke får utdanning og som ikke kommer seg inn i arbeidslivet. Det er der du må være for å gjøre en forskjell.

Personer med makt sitter med pengene og muligheten til å påvirke avgjørelsene som tas. Klimastreikerne har ikke den makten.

Det er som om alle har glemt at vi faktisk må klatre i næringslivet og ikke på sosiale medier.

Tenk deg om

Så mitt råd til deg som enten har streiket eller vil streike: Tenk deg om. Er dette virkelig den beste løsningen? Finnes det ikke en mer effektiv måte å støtte klimakampen på?

Kanskje sitter du med en idé som kan bytte ut den overfladiske bruken av plastikk?

Kanskje har du en løsning på hvordan man kan senke antall utslippsbiler?

Bruk din kreativitet. Vis din løsning. Ikke bare stå der og fortell at andre må finne en løsning for deg.

Hvem vet, kanskje kan en ny generasjon gründere, med fokus på å hjelpe miljøet og ikke lommebøkene, snu markedet på hodet og gjøre det lettere å leve miljøvennlig?

En slik tilnærming til klimasaken kan gjøre at vi en dag sitter i posisjon til å ta de grønne valgene.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Lese mer om klimastreiken? Ta en titt på disse Si ;D-innleggene: