SiD

Wuhan-viruset er ingen unnskyldning for rasisme | Jessie Kong

 • Jessie Kong (18)
  Jessie Kong (18)

Elever roper «corona» når en asiater hoster eller noen går med munnbind. Dette synes jeg rett og slett er respektløst, skriver Jessie Kong (18). Foto: Koji Sasahara / AP

Kinesere blir latterliggjort i offentligheten og fryst ut som et resultat av sykdomsutbruddet i Wuhan.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Kanskje er det fordi dere aldri har besøkt Kina, slik som dere har besøkt Notre-Dame. Kanskje er det fordi det er mennesker som dør i Wuhan og ikke koalabjørner slik som i Australia.

Kanskje er det fordi det ikke er dine foreldre som muligens skal kjempe mot Wuhan-viruset, men min kinesiske familie. Kanskje er det rasismen som har lagt seg over Vesten som et teppe, fordi den kinesiske kulturen er annerledes enn hva man har vant til?

 • Direkte: Vi følger utviklingen av Wuhan-viruset (coronaviruset)

Eller kanskje dere bare ikke fant anstendigheten til å ikke vitse om en epidemi som har krevd menneskeliv, ødelagt familier og gitt sorg til en hel nasjon.

Dette innlegget inspireres av en rekke hendelser som har funnet sted rundt om i hele verden, hvor kinesere blir latterliggjort i offentligheten og fryst ut som et resultat av sykdomsutbruddet i Wuhan.

Blir ropt «corona» etter

I Canada blir kinesiske barn utestengt og mobbet på skolen. Det er for eksempel også en trend på TikTok som handler om viruset. I tillegg er det elever på skolen som roper «corona» når en asiater hoster eller noen går med munnbind. Dette synes jeg rett og slett er respektløst.

Dette er hjerteskjærende fordi det vekker vonde minner for innvandrere. Kinesiske familier tas tilbake til rasismen knyttet til «den gule fare», et uttrykk som på 1900-tallet beskrev Vestens frykt for asiatisk ekspansjon og innvandring til Vesten.

Jessie Kong (18) Foto: Privat

Jeg fatter ikke at den vestlige verden maler et bilde av Kina som roten til alle virus og sykdommer, som kommer til å utrydde deres overlegne vestlige sivilisasjon.

Wuhan-viruset er hverken en unnskyldning eller rettighet til å kaste ut rasistiske utsagn. Jeg har full forståelse for at mennesker har ulik sans for humor, men jeg håper at du som synes vitsene om viruset er harmløse og morsomme, kan tenke deg om en ekstra gang før du trekker på smilebåndet.

Dette er ikke en oppfordring til et humorløst samfunn, men heller en påminnelse til å ta litt samfunnsansvar og oppføre oss som gode medmennesker.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.Les mer om

 1. Wuhan
 2. Kina
 3. Virus
 4. Rasisme

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Virusfrykt tømmer Oslo-apoteker for munnbind

 2. VERDEN
  Publisert:

  Ekspert om Wuhan-viruset: Kinas største krise siden 1989

 3. SID
  Publisert:

  Vi får stadig høre vitser om utseendet vårt. Jeg skulle ønske det var mer akseptert å si ifra.

 4. NORGE
  Publisert:

  Kinesisk ektepar er «virusfast»: Ber om å få bli i Norge til Wuhan-viruset er under kontroll

 5. VERDEN
  Publisert:

  56 mennesker er døde av viruset. Hongkong erklærer krisetiltak.

 6. SID
  Publisert:

  Jeg tenkte aldri på at jeg var asiat før jeg begynte på videregående