Skamløse jenter oppfordrer: Våg å stille kritiske spørsmål

Arendal (Aftenposten): - Det er ikke rasistisk å stille spørsmål om hvorfor minoritetsjenta ikke kommer i bursdag. Det er nødvendig.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Det sa Si ;D-skribent Amina Bile (17) da hun sammen med samfunnsaktivist og Si ;D-skribent Nancy Herz (20) møtte Hadia Tajik (Ap) og Afshan Rafiq (H) til debatt om skam- og æreskultur under Arendalsuka.

I noen minoritetsmiljøer bærer nemlig unge jenter ikke bare sin egen skam og ære, men hele familiens på sine skuldre.

– Det er det som gjør byrden så tung. Og det er det som gjør Bile og Herz’ kamp så viktig, sa Hadia Tajik under debatten.

Se debatten øverst i artikkelen.

Hjelper å spørre

Afshan Rafiq har tidligere skrevet bok om egne erfaringer knyttet til skam- og æreskultur.

– Vi har flere sterke, tydelige kvinnestemmer i den offentlige debatten i dag enn da jeg var yngre. Det gjør at vi får til mer. Før snakket vi om æreskulturen, men det var ikke like mange som faktisk turte å ta kampen, sa Høyre-politikeren.

Alle i panelet understreket viktigheten av å våge å stille spørsmål.

– Det handler om stille spørsmål tidlig om hvorfor barnehagejenta som tilfeldigvis har minoritetsspørsmål, ikke kommer i bursdag eller deltar i idrettslaget. Det går an å stille kritiske spørsmål uten at det blir oppfattet som et angrep, sa Herz.

– Dere som er redde for å være rasistiske og dermed er redde for å stille spørsmål: Det hjelper faktisk å gjøre spørre. Det har jeg sett bevis på, sa Bile.

Dobbel skam etter voldtekt

Hva som skjer med enkelte minoritetsjenter dersom de blir utsatt for voldtekt, var også ett av hovedtemaene under debatten. Herz kaller det mange ofre føler på, for en dobbel skamfølelse.

– Dessverre er det slik at noen voldtektsofre er redde for at det skal komme ut rykter om at hun ikke er jomfru lenger – og dermed ikke verdt en dritt.

– Jeg syns det er helt forferdelig at jeg som person, skal være definert ut ifra jomfruhinnen min, sa hun.

Ifølge Herz får de som opplever voldtekt, ofte skylden for det som er skjedd. Offeret er ikke den som er blitt utsatt for overgrepet, men den som gifter seg med personen i fremtiden.

– Da er det han som har ofret seg selv.

Se hele debatten øverst i saken. Der kan du blant annet høre hvilke tiltak politikerne ser for seg for å hjelpe jenter – og gutter – som opplever sosial kontroll.


Her er tekstene som debatteres: