SiD

Herved slutter jeg å barbere meg nedentil

 • Jente
Kopiav81222502-_4mXQnD7MG.jpg

Hvorfor strever dagens unge kvinner etter å se ut som en femåring nedentil?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I åttende klasse spurte en klassekamerat om jeg barberte meg nedentil. Det var ikke noe jeg som fjortenåring hadde tatt stilling til, men allerede da fikk jeg altså klar beskjed om at kjønnshår var ekkelt.

I jentegjengen var også hår nedentil uaktuelt. En venninne av meg påsto at hun aldri hadde hatt det. Som om det var noe skittent.

Hvorfor strever dagens unge kvinner etter å se ut som en femåring nedentil? En trend presset frem av pornoindustrien, ivaretatt av barberbladprodusentene.

Krevende kroppsideal

Helst skal du barbere deg daglig, for pigger er i hvert fall ikke sexy. Ideelt sett bør du vokse, en riktignok smertefull og kostbar affære, men du er i hvert fall hårfri i et par uker i strekk.

Da jeg var 16 gikk jeg for første gang til gynekolog. Jeg hadde barbert meg nedentil, og huden reagerte med stille opprør, den ble rød og nuppete. Flau dro jeg forsiktig ned trusen. «Ikke tenk på det, det er veldig vanlig. En av ti jenter som kommer hit sliter med det samme,» fortalte hun meg. Som om det gjorde saken noe bedre.

Vi er hårfrie, men ufrie

Problemet med å leve i et i-land er at vi ikke har noen problemer. Samtidig har vi råd til å kaste penger ut av vinduet, og lar oss slavisk styre av moteverdens skjønnhetshysteri. Hårfjerningsbransjen innbiller oss at vi må være hårløse for å bli perfekte. Vi er hårfrie, men ufrie.

God hygiene og bedre sex

De fleste overser det faktum at kjønnshårene faktisk har en hensikt. Ved å fjerne dem øker faren for sopp, infeksjoner og andre sykdommer. De er der for å opprettholde god hygiene. De er også der for å spre og fange opp feromoner, et duftstoff som gjør oss seksuelt attraktive for andre. Hårene øker altså lysten og følsomheten under sex.

Ikke engang hårfjerningsreklamer viser hår

Kjønnshår gikk fra å være noe naturlig til å bli tabu, en gang i løpet av nittitallet. Ikke engang hårfjerningsreklamer viser hår. Det er latterlig hvordan de rosa høvlene dras over allerede glattbarberte legger på TV-skjermen.

Vestens burka

Jeg synes det er trist at vi jenter bruker så mye tid, penger og energi på å fjerne noe alle har. Selv harjeg nå endelig er blitt voksen nok til å akseptere kroppen min slik den er ment til å være. Men jeg synes synd på dagens fjorten år gamle jenter, som tror at de må rive av seg kjønnshåret regelmessig for å bli akseptert av andre.

Vi skryter av at likestillingen har kommet så langt i her i landet. Men mens kvinner må skjule ansiktene sine i Østen, forteller en fjorten år gammel gutt i Norge hvordan klassevenninnens underliv skal se ut.

Jeg vet ikke hva som er verst.

Herved slutter jeg å barbere meg nedentil, og gir faen i hva guttene fra ungdomsskolen måtte mene om det.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Les også

 1. Den håpløse jakten på den perfekte kroppen

 2. Si ;D-innlegg: Feit er ikke synonymt med stygg

 3. Du kan fjerne kroppspresset

 4. Vi jenter trenger banebrytende forbilder

 5. Svar fra en klein, narsissistisk og selvopptatt norsk jente

 6. Kort skjørt, trong topp og sminke. Ho er eit barn, men ho latar som ho er vaksen

 7. Du er fire år, og redd for at omgivelsene skal synes at rumpa di er stygg

 8. Kvinne over eget liv

Les mer om

 1. Kropp
 2. Kroppspress