Har jeg valgt feil studier? Hvordan kan jeg vite hva jeg vil? | Guro Ottesen

Jeg spør meg selv hva jeg egentlig vil, men konklusjonen min varer bare i én dag eller to, skriver Guro Ottesen (19).

Si ;D-innlegg: Ville jeg likt å sitte på et kontor? Ville jeg ikke da likt bedre å jobbe i felten? Eller kanskje ikke? Jeg vet ikke.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Rett fra videregående. Hvordan skal jeg ta dette valget? Jeg har så mange tanker i hodet om forskjellige ting.

Jeg vet at den graden jeg går nå, kan gi meg utallige muligheter der ute til å jobbe internasjonalt. Men som hva? Klarer egentlig aldri å sette fingeren på dette. Hva blir jeg?

Alle er uenige

Leger Uten Grenser er en av organisasjonene jeg tenker på som et mulig sted å jobbe. Men ville jeg ikke da vært sykepleieren? Ville jeg likt å sitte på et kontor og arbeide med budsjetter eller administrative oppgaver?

Ville jeg ikke da likt bedre å jobbe i felten, ta vare på barn som kommer inn?

Hjelpe mennesker som virkelig er i nød og som trenger det? Eller kanskje ikke?

Jeg vet ikke, og mamma oppmuntrer meg til å fortsette, hun har troen på meg. «Det tar tid å komme inn i noe», «du må bare stå på», «sånn er livet», «du klarer det du vil klare», «du har jo alltid vært flink, du klarer dette også». Handler dette om hvor flink jeg er?

Jeg elsker å bo sammen med bestevenninnen min. Det er noe av det beste jeg har vært med på i livet mitt. Likevel føler jeg meg absolutt ikke bra innvendig. Hva handler det om?

Vil jeg reise?

Er det på grunn av at jeg bare ikke er klar for å studere, eller at jeg har valgt feil studier? Ville jeg blitt lei av å jobbe et år? Hadde det gitt meg mye å reise og se verden, for så å studere noe helt annet eller det samme igjen?

Jeg har snakket med mange, både venner og familie og rådgivere, om dette. Men alle er uenige, skal jeg høre på dem?

Når jeg er alene, prøver jeg å spørre meg selv om hva jeg egentlig vil. Jeg kommer til bunns i det hver gang, men konklusjonen min varer bare i én dag eller to før jeg på nytt får et lite sammenbrudd, eller et stort et der jeg bryter totalt sammen, ringer alle og trenger hjelp til å stable meg på beina av hvem som helst som er i nærheten.

Jul i morgen

Hva skal jeg gjøre? Det er jo bare å fullføre til jul, men samtidig er det så himla vanskelig. Hvordan skal jeg overleve å føle på de følelsene jeg har nå helt frem til jul? Det er sett i det perspektivet ufattelig lenge til, men ut fra pensumlisten og eksamenslisten er det jul i morgen.

Jeg trenger å lære meg å ta egne beslutninger og stå for dem.

Vite med meg selv hva jeg vil og være sikker på at når jeg tar en avgjørelse som er så stor som denne, kommer jeg ikke til å flytte hjem også går det to dager før jeg føler meg like ille igjen. Hvordan kan jeg vite hva jeg vil?


Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Mer om yrkesvalg? Folk med ulike yrker har svart på Si ;D-lesernes spørsmål:

Hvordan er det å være ...