SiD

Jeg er smart. Jeg er ikke en dum bimbo.

  • Jente (15)
Når noen faktisk har hatt en ordentlig samtale med meg om dagens problemer og politikk, får jeg høre: «Neimen, du er jo faktisk smart!», skriver Anonym (15).

Si ;D-innlegg: Ikke døm en person kun basert på interessene deres.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

«Fikk du 6-er? Nei, det er ikke mulig! Det er nok bare fordi læreren synes synd på deg.»

Dette har jeg, en jente på 15 år, hørt før - hver gang jeg får en god karakter. Jeg får jo ros og en «bra jobbet» av og til, men det er vanskelig å huske når det også kommer så mye negativt.

Det er en stor sak for de fleste når jeg får til noe. Jeg har aldri vært så skolesmart og har ikke alltid fått så gode karakterer som de andre jentene i klassen.

Det er en stor sak for de fleste når jeg får til noe

Men jeg fikk litt flere anmerkninger enn andre. Da ble jeg automatisk sett på som dum.

Ikke redd for å skille meg ut

I dagens samfunn skaper interessene dine deg. Det du gjør og er opptatt av, gir folk et bilde på hvordan du er som person.

Måten du oppfører deg på, får folk til å tro veldig mye. Jeg som 15-åring er interessert i sminke. Jeg elsker shopping, festing, mote og blogger. Dette er en stor del av livet mitt.

Jeg har aldri tatt ting så seriøst. Når det gjelder alt fra humoren min til oppførselen min, liker jeg å være litt fri og gjøre det jeg selv liker. Jeg er ikke redd for å skille meg ut, og jeg tar heller ikke alltid de smarteste valgene. Jeg setter mine krav først. Alt må ikke være perfekt.

Men på grunn av interessene mine, og oppførselen min, blir jeg automatisk sett på en «dum bimbo som gir blanke». Når folk gir meg ros, hører jeg aldri ordet «smart».

Når noen faktisk har hatt en ordentlig samtale med meg om dagens problemer og politikk, får jeg høre: «Neimen, du er jo faktisk smart!».

Et eksempel på dette er da jeg fikk karakteren 6. Mange var sjokkerte. Hvorfor skal det være så vanskelig å tro?

Jeg har også fått høre fra andre at jeg kun fikk den karakteren fordi læreren ikke er like streng med meg.

Kesha har en IQ på 140

En annen som ofte får samme «stempel», er artisten Kesha. Sangene hennes handler mest om festing, drikking og å gi blanke. Mange får et bilde av henne som en hjernedød og lite intelligent person.

Men Kesha har en IQ på 140. Da folk fant ut dette, ble det skrevet mange artikler. Der skrev folk om hvor overrasket de var, siden en jente som synger og oppfører seg slik hun gjør, er såpass smart.

Jeg elsker vanlige «fjortisting», men jeg elsker også gammel litteratur

Du kan ikke dømme en person kun basert på interessene deres. Det er så mye mer som ligger bak det. Jeg elsker vanlige «fjortisting», men jeg elsker også gammel litteratur, naturfag, politikk og menneskerettigheter.

Jeg er smart. Jeg er ikke en dum bimbo. Kan ikke folk bare skjønne dette? Du kan være smart, uavhengig av karakterer eller oppførsel.


Les flere innlegg om sminke og fordommer:


Hijab: Tre hijab-debattanter svarer kommentarfeltet

Nazima Ansari (20), Amina Bile (18) og Fatema al-Musawi (20) bruker alle hijab og har diskutert det i debattspaltene.

Her svarer de på de krasseste kommentarene under innleggene sine.

Les mer om

  1. Skole
  2. Skole og utdanning
  3. Fordommer