SiD

Jeg har diagnosen paranoid schizofreni. Jeg er ikke farlig.

Jeg tør ikke fortelle om diagnosen min til noen andre enn mine nærmeste. Jeg er redd hva folk vil tenke og si.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Da jeg ble syk og innså hva sykdommen egentlig bærer med seg, gikk det opp for meg: Vi er jo bare mennesker, men med en ekstra sekk på ryggen, skriver Jente (17).

Det er ikke lett å være ung med psykisk sykdom, spesielt ikke med en sykdom som ikke er like «normal» som depresjon eller angst. Rundt disse sykdommene forsvinner, sakte, men sikkert, tabuene og stigmatiseringen. Men schizofreni er for fremmed.

Samfunnet trenger å forstå schizofreni

Schizofreni er en svært stigmatisert og tabubelagt sykdom. Vi med denne diagnosen er «gale» og «psycho». Det er vonde ord å bli beskrevet med.

Min far sa en gang: Jeg forstår deg ikke og jeg forstår ikke sykdommen, men jeg støtter deg. Det er godt å vite at min far støtter meg når jeg har det som tyngst, men jeg skulle så inderlig ønske at han forsto meg. At i det hele tatt noen forsto meg.

Jeg skulle ikke bare ønske folk forsto fordi jeg trenger det. Jeg skulle ønske folk forsto fordi samfunnet trenger det.

Sykdommen er farlig, ikke menneskene

Det uforståelige blir skremmende. Og det skremmende liker vi ikke. Jeg liker ikke å bli skremt av noe. Jeg liker ikke tankene mine, fordi de skremmer meg. Og da kan jeg forstå at folk (dessverre) ikke liker mennesker med en schizofrenidiagnose.

Sannheten er at jeg ikke forstår det selv. Jeg er til tider redd meg selv, når jeg tenker på hvor mye sykdommen har styrt, hvor mye den har ødelagt. Men så må jeg minne meg selv på at jeg ikke er gal, jeg er bare syk, og jeg er et menneske, med gode sider og negative sider.

Jeg har lest kommentarer som at vi med slike symptomer ikke burde få leve, at vi er en farlige. Jeg tenkte også slik, før jeg ble syk selv

Jeg har lest kommentarer som at vi med slike symptomer ikke burde få leve, at vi er en farlige. Jeg tenkte også slik, før jeg ble syk selv. Men vi er ikke farlige. Sykdommen er farlig, ikke menneskene. Sykdommen kan skade, slik som anoreksi og andre psykiske lidelser. Men jeg tror ikke mennesker med sykdommen kan drepe andre noe særlig mer enn mennesker uten sykdommen kan.

Jeg har trodd jeg var Messias

Da jeg ble syk og innså hva sykdommen egentlig bærer med seg, gikk det opp for meg: Vi er jo bare mennesker, men med en ekstra sekk på ryggen. Alle har bagasje som vi drasser med oss. Vonde minner og gode minner. Sykdommen blir som en ekstra sekk, som til tider kan være fylt med sement.

Jeg har trodd jeg var Messias, jeg har trodd folk var etter meg og alt var en stor konspirasjon. Jeg har sett noe jeg kalte for molekyler, ildfluer, og mennesker andre ikke så. Og jeg har hørt noen få stemmer.

Om jeg skulle gått mer inn på symptomer og vrangforestillinger tror jeg mange ville blitt skremt

Om jeg skulle gått mer inn på symptomer og vrangforestillinger tror jeg mange ville blitt skremt. Kanskje ville de slutte å lese, eller begynne å skrive hatefulle kommentarer. For vi har fått dette bildet om at mennesker med en schizofrenidiagnose er farlige. Men jeg mener vi ikke skal tie stille av den grunn.

Åpenhet gir aksept

Jo mer det skrives og snakkes om, jo lettere vil det bli å akseptere ulike psykiske sykdommer. Jeg håper av hele mitt hjerte at jeg en dag tør si åpent til menneskene rundt meg at jeg har en sykdom. Og jeg håper jeg vil bli møtt med forståelse og aksept.

Akkurat nå er jeg for feig til å stå frem med sykdommen min. Jeg er bare ei 17 år gammel jente, med min bagasje, og en ekstra tung sekk.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Les også

  1. Vi misbruker uttrykket «å være deprimert»

  2. Til alle spiseforstyrrede: Det blir bedre!

  3. Bulimi er det kliniske navnet på lidelsen min. Men jeg kaller det bare fargespekter.

  4. Psykisk syke blir oftere offer for vold

Jente (17)

Les mer om

  1. Psykisk helse
  2. Åpenhet