Å være i et dårlig parforhold kan også skade unge
Kjærestevold finnes i mange former. Hvorfor snakker nesten ingen med ungdommer om det?
Altfor mange på min alder er i kontrollerende og dårlige forhold uten å vite om det. Ungdommer trenger opplæring i mer enn sex. Vi trenger å lære hvordan sunne forhold skal være.
Hvordan skal man ellers vite hvor grensen går?
Ifølge Stiftelsen Tryggere finnes det ikke mye forskning på kjærestevold blant unge, men Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) utga en rapport i 2016. Der svarte 42,9 prosent av ungdommer som har vært i et kjæresteforhold, at de har opplevd en eller flere former for vold i forholdet.
Tallene kan virke sjokkerende høye, men alle på min alder vet om mange eksempler, selv om ikke alle er klar over at det er vold. Vold finnes i mange former, som for eksempel fysisk vold, psykisk vold, digital vold, seksuell vold, materiell vold, økonomisk vold og latent vold (se faktaboks nederst i artikkelen).
Og det er ikke alle som klarer å gjøre det slutt selv om kjæresten er voldelig eller kontrollerende.
Lære å gjenkjenne
Carolina Øverlien er forskningsleder ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Hun sier til forskning.no at flere av de unge jentene hun har dybdeintervjuet om tematikken, unnskylder kjærestens voldelige oppførsel med at han var i dårlig humør, eller at de selv hadde brutt reglene kjæresten hadde laget for dem. Derfor ble de værende i forholdet.
Alle vet at det er vold å slå noen, men det finnes som nevnt mange andre former for vold. Disse formene er det kanskje ikke like lett å gjenkjenne hvis man ikke har lært om dem.
Et tenkt eksempel: Et ungt par der han har mange regler for henne. Hun får ikke lov til å være venn med gutter på sosiale medier. Og hun må slette bilder og videoer av seg selv hvis han ikke liker klærne hun hadde på seg.
Hører aldri om det
Mange unge tenker kanskje at det er romantisk når kjæresten er veldig sjalu. Derfor får kanskje den kontrollerende oppførselen gå altfor langt. Men det er ikke romantisk når man ikke får bestemme over seg selv, eller er redd for kjærestens reaksjon.
Dette har vi aldri lært om på skolen. Vi har lært litt, men ikke nok, om kjønnssykdommer og samtykke under sex. Men vi hører aldri noe om hvor grensen mellom sunne og usunne parforhold går.
Nesten ingen snakker med ungdommer om dette, og det er ikke alle som kan lære det hjemme. Vi bør lære at vold finnes i mange former.
Psykisk helse
Hva er egentlig et godt og sunt parforhold, og hva betyr det i praksis? Dette bør også ungdom lære om. Vi trenger å snakke om hva som er positive og gode forhold.
For å vite hvordan vi skal kjenne igjen og unngå det skadelige, må vi vite hva som er bra og sunt. Lærerne har nok med å undervise i skolefagene, men da kan kanskje skolen hente inn noen som er eksperter på det?
Alle snakker om ungdommers psykiske helse. Kontrollerende og voldelige forhold er også noe som virkelig kan påvirke unges psykiske helse i mange år.
13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.
Skal du delta i kommentarfeltet?
Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg til saken!