SiD

Skal «relative og kumulative frekvenser» knuse sykepleierdrømmen min? | Victoria Johnsen

  • Victoria Johnsen (17)

Ikke engang oppegående voksne mennesker med fine jobber og utdannelser vet hva relative og kumulative frekvenser er, skriver Victoria Johnsen (17). Foto: Christopher Hall / Shutterstock / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: Jeg visste ikke at jeg trengte å kunne analysere dikt på bokmål OG nynorsk for å bli sykepleier.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg heter Victoria, er 17 år, og på fritiden driver jeg med stress.

Ja, du leste riktig. Mesteparten av fritiden min bruker jeg på å stresse. Stresse over skole, stresse over jobb og stresse over venner og familie.

Man skal ha tid til alt, ikke sant, og når man må velge mellom skole og venner, så kan det få to utfall: Du blir upopulær og teit fordi du ikke «gidder» å henge med vennene dine fremfor skolearbeid, og kanskje blir du invitert mindre på ting.

Eller du kan få gode karakterer, gode jobbmuligheter og ha en lysende karrière foran deg.

Nei. Dessverre, eller heldigvis, er det ikke sånn. For selv om jeg de fleste gangene velger å prioritere skole foran venner, så er det ikke nødvendigvis sikkert at jeg kommer til å klare å få gode karakterer, gode jobbmuligheter og en lysende karrière.

Fra 5 til 3

Saken er nemlig den at jeg tydeligvis ikke er noe flink til å regne ut relative og kumulative frekvenser (ja, dette er P-matte, den «enkleste» matten på videregående).

Ikke er jeg flink til å analysere dikt, og jeg er neimen ikke flink til å analysere dikt på nynorsk heller. Er jeg heldig, så får jeg karakteren 3 i norsk.

Tidligere har jeg fått 5 og 6 i matte, men dette halvåret risikerer jeg å få 3, kun fordi jeg ikke kunne regne ut relative og kumulative frekvenser.

Victoria Johnsen Foto: Privat

Jeg tror jeg vet hva de fleste av dere voksne tenker. «Hva er relative og kumulative frekvenser?» Det er poenget mitt, oppegående voksne mennesker med fine jobber og utdannelser vet ikke engang hva det her er. Ikke jeg heller.

Personlig har jeg helt siden 9. klasse hatt en drøm om å bli sykepleier og videreutdanne meg til jordmor.

Jeg har lest meg opp, og man må ha minst karakteren 3 i norsk og matte for å kunne komme inn på sykepleierstudiet. Jaså? Jeg trodde kravet med tanke på norskfaget var å kunne snakke norsk og ha en god kommunikasjonsevne?

Jeg visste i hvert fall ikke at jeg trengte å kunne analysere dikt på bokmål OG nynorsk for å bli sykepleier.

I matte trodde jeg kravet var å kunne regne ut medisindoser og enkle regnestykker.

Ikke sannsynlighetsregning

Jeg visste i hvert fall ikke at jeg trengte å kunne regne ut relative og kumulative frekvenser, som er noe du bruker når du skal regne statistikk og sannsynlighet.

Jeg vet i hvert fall én ting, og det er at sykepleierutdanningen og medisindosering definitivt IKKE er sannsynlighetsregning.
Jeg heter Victoria, er 17 år, og på fritiden driver jeg med stress. Jeg er stressa over at diktanalyse skal knuse drømmen min.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D
  2. Skole og utdanning
  3. Matematikk
  4. Nynorsk