Det er ikke bare på klimatoppmøtet det gjelder

Live Brathovde (23) og Kaja Mathisen (22) er på klimatoppmøtet i Lima som representanter for KFUK-KFUM Global. COP er ikke begynnelsen på slutten eller vår siste sjans, mener Live.

De norske ungdomsdelegatene på klimatoppmøtet i Lima rapporterer til Si ;D om sine opplevelser. Klimatoppmøtet er ikke det eneste som kan redde klimaet.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.
Live Brathovde og de andre ungdomsdelegatene på klimatoppmøtet i Lima har mener at politikerne og media bygger oppunder tendensen om at det er "alt eller ingenting". Ungdommen er klimakampens sterkste stemme, sier Live.

Det er nå det skjer. FNs klimatoppmøte i Lima er i gang. Her legges grunnlaget for de nasjonale målene for utslippsreduksjon hvert medlemsland skal legge frem i løpet av mars i 2015. Her legges grunnlaget for stormøtet i Paris neste vinter – møtet hvor en global klimaavtale skal på plass.

Det er ikke alt eller ingenting

Det er ikke bare forurensing vi kjenner i luften, vi kjenner håpet, frustrasjonen og styrken til titusenvis av deltakere fra organisasjoner verden over som alle er her for drive kampen mot global oppvarming fremover.

Det er en tendens blant politikere og media å gi inntrykk av at disse klimatoppmøtene er «alt eller ingenting». Forventningene bygges opp, vi er avhengige av internasjonalt samarbeid, det er nå eller aldri.

Klimakampens sterkeste stemmer

Vi må se resultater nå, sier de. Men de siste ti årene har de store resultatene uteblitt. Politikerne gjemmer seg da i mengden, skylder på dårlig politisk vilje hos andre land og saktegående forhandlinger.

Men det holder ikke lenger. Klimakampens sterkeste stemme er ikke lenger reservert for FN og regjeringer; de 400 000 som gikk i New Yorks gater i september og resten av sivilsamfunnet har tatt deres plass.

Du er den største drivkraften

Den største drivkraften for en grønnere og mer rettferdig verden kommer fra oss; organisasjonene, ordførerne, bedriftene, gründerne, forskerne, ungdommene og alle andre – deg selv inkludert!

COP20 er ikke begynnelsen på slutten. Dette er ikke vår siste sjanse. Kampen mot global oppvarming og urettferdighet tilhører verken COP eller FN, den er vår. Det er derfor KFUK-KFUM Global sammen med ungdom og sivilsamfunn fra hele verden er i Lima disse ukene, og det er derfor du burde bli med.

Les også andre tekster fra ungdomsdelegatene i Lima her:

Les også

Klare for klima i Lima

Live Brathovde (23)