SiD

Jeg er redd for å feire russetiden alene

 • Jente (17)

Vi går i andreklasse, og jeg kjenner jeg gruer meg til russetiden allerede fordi jeg ikke har en gruppe å høre til, skriver jente (17). Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: Jeg har en oppfordring til årets russ.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I det siste har det vært mange leserinnlegg om russetiden, både i sosiale medier og i de store avisene. Her kan det virke som at russen er voldelige, ekskluderende og fæle på alle mulige måter. Selvfølgelig finnes det en annen side av dagens ungdom og russ. Jeg har alltid vært en av de som har tenkt at russen ikke er så kjipe og ekskluderende som alle sier. Det var frem til i dag.

I dag fikk jeg vite at min aller beste, og omtrent eneste nære venn, er med i en russegruppe. En gruppe jeg halvveis på tull foreslo at jeg kunne få bli med i. Det var visst ikke aktuelt.

Vi går i andreklasse, og jeg kjenner jeg gruer meg til russetiden allerede, nettopp fordi jeg ikke har en gruppe å høre til. Personlig kunne jeg ikke brydd meg mindre om jeg får være med på buss eller ikke, det er jo mange som synes det er dyrt og for mye stress. Men ikke engang å få være med i en gruppe? Det var ordentlig vondt.

Lillehammer videregående har bestemt at elevene får anmerkning for å gå i russegensere. Selv om jeg vet at det er kjipt når man legger mye tid og penger inn i et slikt prosjekt, er det viktig å tenke på resten av elevene på skolen også. Jo, det er kjipt å ikke bruke genseren din på skolen, men du har mulighet til å bruke den resten av tiden din. I tillegg er du så å si sikret en fest i helgen, enten om den er åpen eller «dessverre bare for gruppen denne gangen.»

Jeg har en oppfordring til årets russ, årets andreklassinger, og ikke minst de som kommer etter oss. Tenk litt gjennom hva dere gjør og hvordan dere oppfører dere når det kommer til grupper og busser. Kanskje det ikke er så lurt at «alle» går med logoene sine på skolen og legger ut tusenvis av bilder på sosiale medier når dere vet at det er noen som sitter hjemme og vurderer å droppe russetiden fordi hun er redd for å feire den alene.

Flere innlegg om russetiden:

 1. Les også

  Jeg valgte ikke å være russ i år – i dag er jeg glad for valget jeg tok | Heidi Åsheim

 2. Les også

  Før var det et fellesskap. Nå er det apartheid | Karoline Grinaker

 3. Les også

  Fem ting å gjøre i russetiden som ikke handler om utestenging eller fyll | Stine Breivik Skarbø

Les mer om

 1. Russetid
 2. Skole og utdanning
 3. Skole
 4. Ensomhet

Relevante artikler

 1. SID

  Fem ting å gjøre i russetiden som ikke handler om utestenging eller fyll

 2. SID

  Sitter du med feil folk, ender du opp utenfor

 3. SID

  Noen råd fra russepresidenten: Som oftest har politiet helt rett

 4. SID

  Da jeg var mindre, så jeg alltid opp til russen. Nå gruer jeg meg til å gå med russedressen

 5. SID

  Nå har vi en glimrende mulighet til å avskaffe russetiden – for godt

 6. SID

  Russ uten buss er nederst på rangstigen, men jeg vil ikke være med