Jente (16): Jeg er redd for å gå på skolen, redd for å sitte i kantinen. Russetiden er i gang

Kos dere, men bruk moralsk kompass, skriver jente (16) til årets russ.

Si ;D-innlegg: Førsteklassinger = kjøtt.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Da var det tid for ellevill russetid igjen. Russetiden skal være feiringen for avgangselever på videregående skole.

Men i dag er den blitt en fyllefest uten like. Og den er blitt en tidsepoke der mange yngre elever går i frykt og med akutt hjertebank.

Selv har jeg et sett med klær ekstra liggende i skapet, i tilfelle jeg skulle bli tatt til tross for at jeg aldri har gjort noe mot russen.

Vi har ingen verdi

Om kort tid slippes terror- og svartelisten, som sier at med akkurat de utvalgte yngre elevene har de lov til å gjøre hva som helst.

Russetiden er blitt den tiden da nykommere på videregående ikke har noen verdi og der russen kan ydmyke dem de «ikke tåler fjeset på».

Førsteklassinger = kjøtt de neste fire ukene.

Russetiden er noe man gleder seg til. Aller viktigst er vanen eller bussen, det er jo her man skal frakte de utvalgte til åstedet, og det er her man skal ta med de uskyldige førsteklassingene på rulling.

Les også

Russ Benjamin Vedå: - Maria (16) synes ikke alt er greit bare fordi Magnus (19) er russ. Vi har et ansvar,

Redd for kantinen

Jeg vet at russetiden handler om så mye mer enn dette. Det handler om feiring, om landstreff og å ha en fet tid sammen med vennene sine den siste perioden før de fleste skiller lag for å ta fatt på de viktige studiene. Ola reiser til Bergen og Trym til Bodø, Elise til Kristiansand og Marie til Trondheim.

Jeg er helt enig i at dette skal kunne feires, men russetiden er blitt helt annerledes enn det som en gang var utspringet.

Les også

Avlyser to av Oslo-områdets største russetreff

Selv partyløvene er redde

Jeg er redd, sammen med tusener av andre. Redd for å gå på skolen, redd for å sitte i kantinen og redd for å gå alene til og fra skolen.

Jeg er redd for ikke å la russen komme først i køen i kantinen, redd for konsekvensene av å ta russens parkeringsplass eller hva som faktisk skjer om jeg ikke viker for russen til enhver tid.

Denne redselen deler jeg med uskyldige jenter og gutter, samt de største partyløvene i min klasse.

Så kjære russ 2018 og russen for kommende år: Kos dere, men bruk moralsk kompass.

Er det riktig at jenta som alltid går i gangene med blikket plantet i gulvet, skal være redd for hva du skal gjøre mot henne? Kos dere, men vær så snill, ikke gjør det på andres bekostning.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Mer om russen? Les disse Si ;D-innleggene: