Lærerene skryter av at de er til å stole på. Det er de ikke

Jeg har fått vite personlig informasjon om andre elever, som jeg egentlig ikke skulle få, skriver jente (17).

Si ;D-innlegg: Jeg fikk vite personlig informasjon om andre elever, og ble bedt om å tie stille om det.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Lærerne på skolen min roper høyt ut om hvor viktig det er med taushetsplikten. De sier at konsekvensene for å bryte den er store, og at det er en selvfølge at den blir holdt.

Likevel blir det ikke ropt like høyt om hva man skal gjøre om den blir brutt. For tro meg, det blir den.

Jeg er blitt sviktet

Jeg har gått på videregående i snart et år. I løpet av dette året har jeg følt meg sviktet og fått vite personlig informasjon om andre elever, som jeg egentlig ikke skulle få.

Før dette året var jeg sikker på at man kunne stole på personalet på skolen, nettopp fordi de går rundt og nærmest skryter av hvor mye de er til å stole på. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått høre «jeg har uansett taushetsplikt».

Er det noe jeg kan bekrefte med en gang, er at man ikke kan stole på noen.

Ikke snakk om medelevene mine i gangen

Kjære lærere, det er mange måter å bryte taushetsplikten på. Det at dere står og snakker høyt i gangen om at en av mine klassekamerater kanskje ikke får vurdering i et fag fordi hun har for mye fravær og nå skal til BUP, mener jeg absolutt er et brudd på taushetsplikten!

Tidligere i år fikk elevene på skolen tilgang til en gruppe for lærerne, hvor det blant annet var en liste over alle på skolen som har dysleksi, eller rett på lengre tid på tentamen og prøver.

Når jeg kontaktet skolen om denne gruppen, fikk jeg beskjed om at «det er veldig viktig at du ikke sier dette videre».

Ba meg holde kjeft

Jeg kan forstå at jeg ikke skal vise frem slik informasjon av hensyn til dem som ble rammet. Likevel synes jeg at det er utrolig feigt av skolen å be meg ti stille og håpe på at ingen får greie på det, for i senere tid har jeg hørt at det også er andre som har fått tilgang til gruppen.

Hvorfor tar dere ikke ansvar, informerer om at det har blitt lekket informasjon og beklager, i stedet for å be meg om å holde kjeft når hvem som helst hadde tilgang til denne gruppen?

Rektor kan velge å støtte kollegaen sin

Til slutt vil jeg gjerne påpeke hvor vanskelig det er for oss elever når lærerne bryter noen regler. Ja, vi kan gå til rektor, men det er høyst sannsynlig at han velger å støtte en kollega i stedet for deg.

Så, kjære skolen min. Det er ikke greit å måtte gå rundt å bekymre seg for at en lærer skal snakke høyt om deg i gangen, eller vite at dere lagrer sånn type informasjon på en så usikker plattform.

Det er ikke greit å høre slike ting om dine medelever på skolen, og det er i hvert fall ikke greit at skolen mener at du skal finne deg i det og holde kjeft! For det at taushetsplikten blir holdt, er absolutt ikke en selvfølge.

Les rektor Magnus Kvalbeins svar her:

Fikk du med deg denne debatten?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.