Derfor er jeg for legalisering
Jeg er lei av å bli stemplet som uansvarlig og ”et dårlig forbilde” fordi jeg er for legalisering og en mer liberal ruspolitikk.
Å være for legalisering handler ikke om å være for eller i mot bruk av narkotika. Det handler om å se det store bildet. De fleste som er for legalisering ønsker akkurat det samme som alle andre: mindre narkotikabruk og færre unge som begynner med narkotika.
Nå har vi ført en konservativ ”krig” mot narkotika i femti år med elendige resultater: økt kriminalitet, flere ofre og definitivt ikke mindre bruk av narkotika. Det er på tide å få opp øynene og tenke nytt.
Kriminelle nettverk
For det første må vi innse at vi aldri vil få en verden uten narkotika. Målet må være at kontrollen og makten over dette markedet flyttes fra karteller og kriminelle bakmenn til noen som er mer egnet til å ha dette ansvaret.
Det er så naivt å tro at Norges ruspolitikk påvirker bare nordmenn. Narkotikaproblematikken er global.
Jeg mener at staten burde være kvalifisert til å håndtere distribusjonen av cannabis, på samme måte som med alkohol. For hele poenget med legalisering er å hindre makt til kriminelle nettverk, som igjen fører til utbredt korrupsjon og stor distribusjon av illegale våpen og penger. Det er så innmari naivt å tro at Norges ruspolitikk påvirker bare nordmenn. Narkotikaproblematikken er global.
For å sitere Heidi Nordby Lunde (H): ”Det handler ikke om brukerne her i Norge. Ingen er for narkotikamisbruk. Men det handler om datteren til statsadvokaten i Colombia, som blir voldtatt og drept fordi faren jobber mot dem.”
Selg det over disk!
Den siste tiden har vi sett at narkotikabruk, spesielt cannabis, blir vanligere blant stadig yngre. Jeg tror vi alle er enige om at det ikke er en utvikling vi liker. Cannabis er, på samme måte som alkohol og tobakk, et rusmiddel som bør nytes av de som er gamle og ansvarlige nok. Et regulert marked der cannabis blir solgt over disk i for eksempel apotek med aldersgrense og kvoter, vil gjøre det mindre tilgjengelig for unge.
Problemet i dag er at man må oppsøke kriminelle miljøer for å få kjøpt det. Dette tjener både småkriminelle og storkriminelle mye på. Og pengene de tjener, er penger som i et regulert marked med skatter heller kunne gått til for eksempel skole og vei.
Morgan Freeman vet å få sagt det: “It's just the stupidest law possible... You're just making criminals out of people who aren't engaged in criminal activity. And we're spending zillions of dollars trying to fight a war we can't win! We could make zillions, just legalize it and tax it like we do liquor. It's stupid.”
Det samme gjelder tyngre narkotiske stoffer. Jeg mener det ultimate vil være at staten kontrollerer distribusjonene også her. Så lenge vi har narkotika vil vi ha narkomane — og når de narkomane må gå til kriminelle for å få rusen sin, skapes kriminalitet. Men jeg tror det er for tidlig å diskutere dette i Norge. La oss starte med cannabisen.
Trenger bedre undervisning
Så hvordan hindrer vi unge i å prøve narkotika? Vi må gjøre som vi i skolen oppfordrer unge til å vente med alkohol til de er ansvarlige nok. Vi må ha bedre undervisning. Hvorfor er det så tabubelagt å snakke om narkotika?
Vi må oppdra barn som har nok kunnskap til å klare å ta et standpunkt og sette grenser for seg selv.
På skolen får vi høre at ”en dag begynner du mest sannsynligvis med alkohol, derfor er det viktig at du vet hvor grensene dine går, hva en alkoholrus er og hvilke konsekvenser det kan få hvis du misbruker alkohol eller gjør dumme ting på fylla.” Men når vi skal lære ungdom om cannabis er det skremselspropaganda som gjelder: ”Ikke bruk hasj! Du blir avhengig og kan dø!”
Det er klart at urealistisk og dårlig informasjon ikke stopper unge fra å prøve. Ny forskning viser at cannabis er mindre farlig enn alkohol, og det vet ungdom flest. Vi må ha såpass tillitt til vitenskapen at resultater av forskning ikke kan holdes ute av skolen fordi mange ikke er enig .
Da Kopernikus presenterte teorien om heliosentrisme var heller ikke alle enige. Vi må heller fortelle barn og unge at en cannabisrus ikke gjør deg voldelig eller påfører skader på indre organer slik en alkoholrus kan, men at du kanskje blir lat, tiltaksløs og lite produktiv. Og på lengre sikt kan et stort cannabisforbruk føre til lavere IQ og dårligere hukommelse. Jeg tror faktisk at en slik tilnærming er mer effektiv for å senke gjennomsnittsalderen for de som prøver narkotika.
Vi må oppdra barn som har nok kunnskap til å klare å ta et standpunkt og sette grenser for seg selv. Og viktigst av alt – vi må tørre å snakke om det! Psykisk helse er ofte den viktigste grunnen til at rusbruk blir rusmisbruk. Ja takk til flere og bedre helsesøstre og bedre undervisning!
Problematisk kriminalisering
Er det virkelig så farlig om noen vil ta seg en joint i ny og ne, på samme måte som andre foretrekker å dra på byen? Hvor mye vil vi at staten skal kontrollere privatlivet vårt, hvis det vi gjør verken skader andre eller er en belastning for samfunnet?
Det er stor forskjell på en rusmisbruker og en rusbruker. Rusbrukeren er meg, deg og mannen i gata.
Det er problematisk at vi kriminaliserer store deler av befolkningen, som ønsker å bruke et rusmiddel som er langt mindre farlig og langt mindre avhengighetsskapende enn alkohol. Det er jo dette som er tilfelle i USA, hvor over 50 % av befolkningen er for legalisering av cannabis - men amerikanske fengsler overfylt av personer som er tatt for å nyte det samme rusmiddelet.
En rusmisbruker er syk, ikke kriminell. En rusmisbruker trenger hjelp, ikke straff. Og så er det stor forskjell på en rusmisbruker og en rusbruker. Rusbrukeren er meg, deg og mannen i gata. I Norge i 2014 har vi frihet til å velge noen rusmidler, mens andre er ulovlige. Det er på tide med mer liberalisme og mer frihet for enkeltindividet.
En human ruspolitikk
Jeg håper jeg representerer en generasjon som tør å tenke nytt, som er oppegående og åpne til sinns. En generasjon som vil ha en human ruspolitikk som tar bakmennene, og ikke driver en nådeløs kamp mot de som allerede er svakest i samfunnet. Og fungerer ikke legaliseringen, så skader det i hvert fall ikke å prøve.
Tall fra andre land som har gjort lignende viser ingen framgang i antall narkotikabrukere, men jeg skal heller ikke påstå at det vil føre til færre brukere. Det er fortsatt for tidlig å si hvordan det går i Uruguay og de amerikanske statene Washington og Colorado, som allerede har legalisert cannabis. Men en ting som er helt sikkert: Dagens ruspolitikk er en fiasko. I dag bruker vi millioner av kroner og menneskelige ressurser på å prøve å stoppe et problem som ikke kan kontrolleres i høysikkerhetsfengsler en gang.
Fungerer ikke legaliseringen, så skader det i hvert fall ikke å prøve.
Så jeg sier som Juan Manuel Santos (president i Colombia), Jimmy Carter (tidligere president i USA), Otto Peréz Molina (president i Guatemala), Vicente Fox (tidligere president i Mexico), Yoko One(musiker), Sean Parker (styremedlem i Spotify), Thorvald Stoltenberg (tidligere utenriksminister og forsvarsminister i Norge, diplomat), Professor John Polanyi (nobelprisvinner i kjemi), Ruth Dreifuss (president i Sveits), Morgan Freeman (skuespiller) og mange flere:
”Stop the War on Drugs!”
Så håper jeg Norge snart blir ferdig med å gjemme seg bak gammeldags og feilslått narkotikapolitikk.
Elise Tingvoll (19)