SiD

Du trenger ikke ofre ferieturen din til utlandet | Nora Selnæs

 • Nora Selnæs (20)
  Nora Selnæs (20)
  Fylkesstyremedlem i Oslo Grønn Ungdom

Det finnes mange alternativer til fly. Man kan for eksempel vende nesen østover og ta den transsibirske jernbanen hele veien til Kina, foreslår Nora Selnæs. Foto: Yannik Photography / Shutterstock / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: Flyreiser er en ufattelig luksus vi må innse kostnadene av.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Som miljøengasjert ble jeg kjempeglad da jeg så nok en artikkel om hvordan vi skal leve grønnest mulig. Haley Barkovitch, og mange med henne, sørger for at vi driver debatten fremover og øker bevisstheten rundt vår egen påvirkning på klimaet. Det fortjener ros!

Men jeg må likevel si meg uenig i kommentaren din. Eller, ikke alt. For jeg er helt enig i at en «mindre god» handling ikke nuller ut de gode – ingen er perfekte, så ingen kan leve knallgrønne liv.

Nora Selnæs, fylkesstyremedlem i Oslo Grønn Ungdom.

Men det endrer ikke på det faktum at noen miljøtiltak har mer effekt enn andre. Du lister opp mange gode endringer man kan gjøre i hverdagen, som å kutte plast og spise mindre kjøtt, men vi kan også gjøre mer.

Vi må være ærlige på hva som faktisk kreves

Et av de tiltakene vi vanlige mennesker kan gjøre som har størst
påvirkning, er faktisk å droppe flyreisen.

Så nei, ferieturen din ugyldiggjør ikke alt det fantastiske du gjør ellers. Men vi må være ærlige på hva som faktisk kreves for å kutte utslippene på det nivået som trengs.

Verden har et begrenset klimabudsjett. Vi kan bare slippe ut en viss mengde før det har skadelig effekt.

Faktum er at flyreiser er en ufattelig luksus som vi rett og slett må innse de reelle kostnadene av.

En flyreise til Thailand tilsvarer 6 tonn CO2. Dersom vi skal klare å begrense global oppvarming til 1,5 grader, kan hver av oss slippe ut 1,5 tonn CO2 hvert år. Regnestykket går med andre ord ikke opp.

La oss dele tonnene med CO2 mer rettferdig

Så la oss heller overlate utslippene til de tingene vi ikke kan kutte.
La oss heller gi mer rom til de som fortsatt trenger å utvikle seg, og som ennå ikke har den grønne teknologien på plass. La oss dele tonnene litt mer rettferdig.

Du trenger ikke ofre ferieturen din til utlandet. Bare litt tid.

Et av de tiltakene vi vanlige mennesker kan gjøre som har størst påvirkning, er faktisk å droppe flyreisen, skriver Nora Selnæs. Foto: Stein J. Bjørge

Europa er lett tilgjengelig for oss med tog. Dersom du hopper på en ferge i tillegg, kan du faktisk nå Marokko uten noen gang å sette deg på et fly. Eller du kan vende nesen østover og ta den transsibirske jernbanen hele veien til Kina – og derfra videre til uendelig mange andre destinasjoner.

Og er det virkelig verdt å dra på storbyferie i USA eller strandferie i Mexico når vi kan finne jevngode alternativer mye nærmere hjemme? Ja, det finnes bare ett New York, men det finnes mange fantastiske byer man kan nå uten fly også.

Hvem vet, kanskje du liker det?

Jeg vet selv at å ofre flyreiser gjør vondt. Etter å ha vært på utveksling i Canada på videregående har jeg en familie der som jeg gjerne skulle sett så ofte som mulig. Men det er faktisk en luksus jeg må begrense og kompensere for med å droppe flyet ellers. Når jeg skal til Spania i sommer, reiser jeg derfor med tog og får dermed besøkt Paris også!

Les også

Fremtiden? Jeg har en dårlig følelse | Johanne Jarbeaux

På mittklima.no kan finne ut hvordan kjøpe klimakvoter som kompenserer for
utslippene flyturen din har ført med seg. Men husk på at dette ikke kan sammenlignes med klimaeffekten av faktisk å droppe flyet.

Flyreiser er en eventyrlig gave vi i rikere land har fått. Men akkurat nå, i hvert fall frem til elektriske fly kommer på banen, må vi ta den lange veien når vi skal på ferie.

Hvem vet, kanskje du liker det? Interrail er en mye mer spennende måte å se verden på, heller enn innsiden av flyplasser!

Vi redder verden med det vi gjør i hverdagen og krafttak der det trengs – ved både å si nei til plastsugerør og å holde oss på bakken.

 • Les flere bidrag i denne debatten:

Les også

 1. Jeg vil ikke ofre ferietid i utlandet, men det ugyldiggjør ikke andre miljøvennlige tiltak | Haley Barkovitch

 2. Det er absurd at vi tar med handlenett på butikken, slik at vi med god samvittighet kan fly til Paris | Anders Lang-Ree


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

 1. Klimapolitikk
 2. Klimakvoter
 3. Global oppvarming
 4. Klima og miljø