Nok er nok!

afp000654659-q0KWBez_ZH.jpg

Dagens press unge møter i dag, er et felles samfunnsansvar.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Vi lever i en tid der prestasjonspress preger hverdagen. I kampen om flest likes, kommentarer, følgere og venner i sosiale medier, gode karakterer, et forvrengt kroppsideal og streben etter anerkjennelse – kjemper unge helsen løs mot klokken.

Ute av kontroll

På nett florerer det av thinspiration ; bilder av syltynne kropper med oppfordringer om å spise isbiter eller papir, gjemme mat, og aldri glemme at «nothing tastes as good as skinny feels».

Side om side med ribbein, finner vi nettsider fulle av tips til bruk og kjøp av steroider blant mindreårige. Kroppspresset er ute av kontroll. Ungdom sammenligner seg selv med sykelige idealer og et retusjert feilbilde ingen vil oppnå — uten en stor dose plastikk og en neve Photoshop.

..på veien mellom karakterjag, fritidsaktiviteter, slanking, trening, flatterende selfies og påtatte tweets - mister de seg selv.

Samtidig øker antallet med spiseforstyrrelser.I dag er det om lag 27.000 kvinner med anoreksi, 18.000 med bulimi og 28000 som lider av tvangsspising bare i Norge. Jeg tør ikke engang å tenke på mørketallene.

Det opprettes forum der likesinnede kan støtte hverandre - men sjeldent til det positive. Å lese innlegg der som "Ikke gi deg nå! Du har bare to kg igjen, ta deg en løpetur!" Eller "Gap mellom lårene er målet, aldri glem det." påvirker selv en voksen kvinnes tankegang.

Skadelig selvrealisering

Men det stopper ikke der. I et land som Norge hvor alle muligheter er tilrettelagt for å kunne oppnås, forventes det også at man gjør nettopp det. Oppnår alle resultater og alle mål. Stadig flere unge blir utbrent før fylte 20. De presser seg til det ytterste, i håp om perfeksjon.

Og på veien mellom karakterjag, fritidsaktiviteter, slanking, trening, flatterende selfies og påtatte tweets - mister de seg selv. Til slutt går de på veggen, og de stanger hardt.

I norske skoler selges reseptbelagte medikamenter som Ritalin under pultene.

Ifølge forskning.no, viser en undersøkelse gjort blant mannlige studenter på college i USA, at det er langt mer akseptert å bruke stimulerende stoffer blant studenter enn idrettsutøvere. Pugge-dop, eksamensdop, konsentrasjonsdop - kjært barn har mange navn. Så lenge det skjerper hjernen, holder deg våken og gjør at du leverer bedre resultater faglig er det tilsynelatende verdt risikoen.

I norske skoler selges reseptbelagte medikamenter som Ritalin under pultene. Eksamensdopet har inntatt klasserommene i like stor grad som designervesker og iPader. Alle med samme formål; å være best.

Ta ungdomsårene tilbake

Noen liker å skylde på kjendisene, andre på media. Noen er naive nok til å skylde på ungdommen selv og forvente at det vil bli bedre av seg selv. Holdningen skremmer meg. Presset ungdommen møter i dag er skapt og opprettholdes av oss - hver enkelt, alle som en. Faktumet er at det er et felles samfunnsansvar. Men hva må til for at vi ser alvoret? En tragedie? Der er vi allerede, når stadig flere blir frarøvet en bekymringsfri, uskyldig og leken ungdomstid.

Hva må til for at vi ser alvoret?

Ungdom trenger rollemodeller som viser virkeligheten slik den faktisk er, og som baner veien for naturlig skjønnhet i alle former. De trenger oss og de trenger hverandre - andre ungdommer som tør å stå i mot dagens idealer og ta ungdomsårene tilbake.

Ikke minst trenger de en påminnelse om at drømmer og mål er givende og flott – men at veien dit er like viktig å nyte og lære av. Og det skjer ikke gjennom doping, sulting og blottleggelse – men gjennom aksept, støtte og troen på seg selv.