SiD

Brexit: Det er en grunn til at vi lar politikere bestemme | Amalie Henden

 • Amalie Henden (22)

Jeg håper ikke dette er slutten på et samlet Europa, skriver Amalie Henden (22) om Brexit. HANNIBAL HANSCHKE / X02197

Si ;D-innlegg: Den eldre garde fikk siste ordet, og fellesskapet ble svekket.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

«The best argument against democracy is a five minute conversation with an average voter», sa Winston Churchill.

Dette sitatet har sagt meg mye i det siste. Som student i London har jeg fulgt med på utviklingen frem mot #Brexit lenge, for så å komme hjem til en eventuell kommunesammenslåing. I begge situasjonene var det en folkeavstemning.

I hjembygda trodde vi at et fellesskap ikke kom til å skje. I et i iherdig forsøk prøvde jeg å overbevise mine likemenn i bygda om at vi var sterkere sammen, og at vi burde gjøre det Storbritannia mest sannsynlig kom til å gjøre: Å stå sammen. Dessverre gjorde våre tedrikkende venner det jeg aldri trodde kom til å skje. De stemte seg ut av EU.

Det er en grunn til at vi stemmer politikere inn i regjering. Den viktigste at de skal klare å ta harde, men riktige valg i en vanskelig situasjon, skriver Amalie Henden (22) Privat

Politikerne skal ta harde valg

Hvorfor lar vi mannen i gaten bestemme? Det er en grunn til at vi stemmer politikere inn i regjering. Den viktigste at de skal klare å ta harde, men riktige valg i en vanskelig situasjon. At folk er inkompetente skal jeg ikke påstå, men «lite opplyste» stemmer nok i mange tilfeller. Etter avstemningen i Storbritannia var «What is the EU?» en av de mest søkte setningene på Google som handlet om EU.

Det som egentlig skremmer meg mest er at 75 prosent av befolkningen i Storbritannia mellom 18–24 år stemte for å bli værende i EU, og likevel må de nå forlate unionen fordi mennesker langt forbi overgangsalderen ikke ville høre på dem. Den eldre garde fikk siste ordet, og fellesskapet ble svekket. De som ønsket dette er ikke de som må ta støyten i det lange løp.

Samhold går forbi nasjonalitet

Vi bør klare å tenke mer internasjonalt i 2016. Det året jeg har bodd i London har jeg kjent på en følelse av samhold som går forbi nasjonalitet. Følelsen av at vi er en enhet som overskrider nasjonale grenser, religion og livssyn, med større fokus på likeverdighet og å se det individuelle mennesket for den det er.

De som ønsket dette, er ikke de som må ta støyten i det lange løp

Det er en slik tankegang som har gjort at jeg trives så godt i nettopp London, men så er det heller ikke London som har skuffet – majoriteten av den britiske hovedstaden stemte for et fortsatt medlemskap. Det samme skjedde i andre store byer, og Skottland.

Land og samfunn må holde sammen

Et gufs av nasjonalisme sprer seg gjennom Europa akkurat nå. Slik verden er i dag, settes både land og samfunn på prøve. Er det ikke nå vi bør holde sammen? Det var jo nettopp derfor EU ble stiftet. For at land i Europa skulle lage stødige avtaler seg imellom. Man skulle bli så avhengige av hverandre at det aldri ville bli aktuelt å gå til krig igjen. Og det har de til nå også klart. Men etter Brexit risikerer Europa å miste alt de har jobbet for, og bli ledet mot et mer høyreekstremt samfunn.

 • PS: Her er et annet, visuelt innlegg i Brexit-debatten. Send oss gjerne flere slike!

Av Nina Littmann (17) Nina Littmann

Mange angrer allerede

«Verden trenger fellesløsninger», sa Erna Solberg i sin tale torsdag. Og allerede nå ser vi at mange som var på #VoteLeave-siden angrer. Hashtager som #Bregret har oppstått og det er fullstendig kaos og splittelse innad i landet. Skottland vil bli uavhengige fra resten av Storbritannia, og innbyggerne i London er rasende. Det er til og med oppstått forslag om «Scotlond». (At Skottland skal slå seg sammen med London og gå tilbake til EU, red.anm)

Storbritannia har skutt seg selv i foten, og må nå lide sammen med resten av Europa. Og hvem blir den neste som går? Frankrike? Spania? Jeg håper ikke dette er slutten på et samlet Europa.

 • Trenger du en oversikt over hva Brexit egentlig er?

Fredag 24. juni vil bli husket – da bestemte Storbritannia seg for å forlate EU. Her kan du lese mer om Brexit:


Har du hørt Si ;D-podkasten? Her er siste episode!

Line (22) slet med panikkangst. Slik ble hun bedre:

For to år siden opplevde hun panikkangstanfall for første gang. Hun var sikker på at hun skulle dø.

Siden fulgte en lang periode med det hun beskriver som «et rent helvete».

Les mer om

 1. Brexit
 2. London
 3. EU

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Den britiske statsministerens Brexit-tale sprer engstelse på verdens børser

 2. DEBATT

  Theresa May kan takke seg selv for den konstitusjonelle stormen som kan bli resultatet av brexit.

 3. SID

  Morgan (22) og Emma (23) brukte ikke stemmeretten under Trump og Brexit. Nå angrer de bittert

 4. ØKONOMI

  Børsene fikk juling av Brexit

 5. VERDEN

  Brexit-tilhenger Boris Johnson: Storbritannia vil fortsatt ha tilgang til EU-goder

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Dypt beklagelig dag for Europa